latinica  ћирилица
21/09/2022 |  18:09 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

Grupa hodočasnika u petak kreće iz Beograda za Republiku Srpsku

Grupa hodočasnika krenuće u petak, 23. septembra, iz Beograda ka Republici Srpskoj, a hodočašće će biti završeno 27. septembra - na Krstovdan u Bijeljini.
SPC (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
SPC (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Organizator krsnog hoda Radojko Ljubičić rekao je Srni da će grupa hodočasnika krenuti od Hrama Svetog Save u Beogradu.

Danju se hoda, a noću se spava i odmara, da bi na Krstovdan stigli blizu rijeke Drine na liturgiju u mjestu Klenje, a potom, dodaje on, prešli Drinu i ušli u Bijeljinu, gdje će se u hramu u centru grada završiti molitveno ovaj hod.

- Cilj je da se se povežu Srbija i Republika Srpska, srpski narod i da se uoči velikog praznika Krstovdana krene na hodočašće. Manifestacija ima blagoslov patrijarha srpskog i Patrijaršije - rekao je Ljubičić.

On je dodao da ova lijepa tradicija traje 14. godina, odnosno u kontinuitetu od 2009. na relaciji Beograd - Bijeljina.

Polazak je oko 9.30 časova ispred Hrama Svetog Save, a običaj je, kaže on, da se na početku svakog dana, pa i prvog dana polaska, pročita kratka molitva za putnike i uzme blagoslov, kako pravoslavna vjera nalaže.

- Prva etapa je do Obrenovca, odnosno oko 31 kilometar, gdje se prenoći u crkvi, a potom ujutro molitva i blagoslov, pa do sljedeće etape - rekao je Ljubičić i dodao da očekuje pet do 10 učesnika.

U Bijeljinu se stiže u utorak, 27. septembra, na Krstovdan, gdje će u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija biti dočekani, uz molitve lokalnih sveštenika.

Ljubičić je dodao da kretanje zavisi od vremenskih prilika, ali da očekuje dolazak u Bijeljinu oko 17.00 časova.

Cilj ovog pokloničkog putovanja je duhovno jačanje i povezivanje srpskog naroda i duhovni preporod samih učesnika.