latinica  ћирилица
22/09/2022 |  07:06 ⇒ 08:01 | Autor: RTRS

Novaković Bursać: Očekujemo nastavak udara na nadležnosti Srpske; Ustavni sud djeluje neustavno (VIDEO)

Sudije Ustavnog suda BiH trebalo bi da razmatraju zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit, dan ranije, privremeno suspendovao dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Pravni stručnjaci iz Srpske ističu da ovaj sud nema nadležnosti u vezi sa imovinom koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisana u omjeru 51 odsto Federacija BiH i 49 odsto Republika Srpska.

 Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da se može očekivati nastavak udara na nadležnosti i institucije Republike Srpske.

- Grupa delegata ima pravo da podnese apelaciju i zna se procedura. Nezahvalno je komentarisati unaprijed, ali možemo pretpostaviti kakva će odluke Ustavnog suda BiH biti - rekla je Novaković Bursać, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Istakla je da nije optimista.

- Ovdje se udara na sve institucije Srpske u smislu upravljanja imovinom. Ustavni sud BiH djeluje neustavno - navela je Novaković Bursać.

Komentarisala je i govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića na sjednici Generalne skupštine UN.

- On je rekao da BiH ima dva cilja - ulazak u EU i NATO. Za EU je tačno i to jeste cilj. Za NATO nije tačno. DŽaferović je iskoristio govor u UN za uzurpaciju nadležnosti - navela je Novaković Bursać.