latinica  ћирилица
22/09/2022 |  11:47 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Košarac: Šarović bezuspješno pokušava da ugrozi odnose Srpske i Srbije

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac smatra da predsjednik SDS-a Mirko Šarović posljednjim izjavama bezuspješno pokušava da ugrozi odnose Republike Srpske i Srbije, koji su na najvišem nivou u savremenoj političkoj istoriji zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je napomenuo da privrednici i srpska politička javnost pamte Šarovića kao prvog političara iz Republike Srpske koji je u svom ministarskom mandatu u avgustu 2019. godine zabranio uvoz svih proizvoda od svinjskog mesa iz Srbije osim konzervi.

- Direktna posljedica takve odluke bila je da se na tržište Republike Srpske i BiH dominantno plasiraju proizvodi iz Hrvatske po znatno višim cijenama - podsjetio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da su u tom periodu hrvatske kompanije ostvarile ogromne benefite, ali da Šarović nije bio zabrinut, niti mu je "Srbija bila broj jedan", kako priča danas u predizborno vrijeme.

- Mi smo ispravili tu grešku, tako da su danas rafovi puni proizvoda "Zlatiborac", "Neoplanta" i drugih proizvođača iz Srbije - naveo je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je istakao da su proizvođači i ljudi i poljoprivrednog sektora iz Srbije i danas su začuđeni takvim Šarovićevim ponašanjem i odlukama, te je upitao zašto tada Šarović nije pokazao patriotizam?

- Prvi je zabranio uvoz iz Srbije i po tome će ostati upamćen, ma koliko se on danas trudio da lažnim tvrdnjama dokaže suprotno, tobože brinući o bilateralnim odnosima Srpske i Srbije - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović je kao visoki funkcioner imao više nego dovoljno vremena i mogućnosti da utiče na provođenje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između Republike Srpske i Srbije.

- U svojoj političkoj istoriji Šarović je imao niz šansi da do 2006. godine pokrene pitanje provođenja Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza, ali to nije uradio. To je počela da radi Vlada Milorada Dodika. Prethodne Vlade, na koje je Šarović imao uticaj i u kojima su sjedili njegovi ljudi, nisu doslovno ništa uradile - dodao je Košarac.

Kako je istakao, bezbjednost Šarovićeve politike ogleda se, između ostalog, i po opštem nedostatku inicijativa koje rezultiraju dodatnim povezivanjem srpskog naroda sa obje strane Drine.

- Mi smo 15. septembra proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Zajedničko obilježavanje ovog dana, kao i drugih praznika važnih u istoriji srpskog naroda, inicirali su Dodik i Vučić. Šta je rezultat Šarovićeve politike, osim jeftinog populizma i lažnog patriotizma u predizbornoj kampanji? -  upitao je Košarac.