latinica  ћирилица
27/09/2022 |  13:50 | Autor: SRNA

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra

U Beogradu će od 23. do 30. oktobra biti održan 65. Međunarodni sajam knjiga pod simboličnim sloganom "Povratak napisanih", nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona.
Knjige - ilustracija -
Knjige - ilustracija

Sajamskoj publici će se u osam sajamskih dana predstaviti oko 400 izlagača, među kojim su i izdavači iz Republike Srpske.

Predsjednik Odbora Sajma knjiga Dušan Kovačević izjavio je da je "zlo oličeno u pandemiji virusa korona, zbog koga sajma dvije godine nije bilo, posustalo, a da se sada pojavila nova bolest - rat", poručivši da čovjek mora da sačuva razum, a da je knjiga ljekovita.

- Pozvao bih vas da ove godine dođete po svoj lek na Sajam knjiga. Dođite, jer se ponovo nadvija neko nevreme koje je toliko puta ispisano u knjigama. Čita li iko i išta od onih važnih koji odlučuju o sudbini sveta? - upitao je on na konferenciji za novinare kojom je najavljen ovogodišnji sajam.

Kovačević je pozvao sve da dođu na sajam parafrazirajući poziv iz jednog starog domaćeg filma: "Beogradski sajam knjiga ponovo radi".

Sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić rekla je da borba za opstanak ove manifestacije traje decenijama, a da će pod krovom Sajma čitaoci svih generacija moći da nađu nešto za sebe.

Ambasador Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju poručila je da joj je čast što je njena domovina biti počasni gost ovogodišnje manifestacije, naglasivši da je književnost uvijek povezivala ljude i različite kulture.

Ona je navela da će se na sajmu predstaviti 30 rumunskih autora, a da će slogan štanda biti "Knjige za prijatelje".

Urednik programa Sajma knjiga Sanja Milić rekla je da se svi zajedno raduju novim knjigama i najavila da će u raznim programima učestvovati 40 domaćih pisaca, ali i strani književnici među kojim su Patrik Beson, Ajfer Tunč, Đovani Dozini i Đorđe Matić.

U okviru Sajma knjiga biće upriličene izložbe posvećene Vasku Popi i Borislavu Pekiću.

"Školski dan" namijenjen organizovanoj posjeti učenika, studenata i nastavnog osoblja biće organizovan 27. oktobra.

Tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija.

Paralelno sa Sajmom knjiga biće održan i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.