latinica  ћирилица
28/09/2022 |  10:57 ⇒ 30/09/2022 | 22:30 | Autor: SRNA

Špirić: Borba za vlast ne smije postati politička trgovina

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da nijedna borba za vlast ne smije postati politička trgovina u kojoj će biti ugrožena funkcionalnost Republike Srpske kako bi i u teškim okolnostima ostala i ekonomski i politički stabilna.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

Prateći dosadašnji tok predizborne kampanje u BiH, Špirić je naveo da se stiče utisak da bi ovi izbori trebalo da riješe probleme Federacije BiH, a da političku krizu i anarhiju prenesu u Republiku Srpsku.

- Republika Srpska imala je uspješne četiri godine iza sebe samo zahvaljujući tome što su vlasti uspijevale da sinhronizuju djelovanje u okviru svojih institucija i zajedničkih organa u Sarajevu - rekao je Špirić Srni.

Špirić smatra da nije moguća promjena vlasti u Republici Srpskoj ni na ovim izborima, na čemu radi dio međunarodne zajednice i opozicija.

- Ako se ova nit razdvoji, a bojim se da mnogi izvana i iznutra to priželjkuju i ozbiljno rade na tome, to bi značajno smanjilo našu otpornost na najveće pritiske koji će se pojačavati. Јedina brana da se spriječi derogiranje institucija Republike Srpske i njene ustavne pozicije u BiH je da biramo predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH iz iste političke partije. Samo je SNSD svjestan težine izazova koji su pred nama ponudio takvo rješenje - poručio je Špirić.