latinica  ћирилица
30/09/2022 |  13:03 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

U slučaju "Mahmuljin" vještačenje još nije završeno

Do danas nije završeno vještačenje medicinske dokumentacije jer Sudu BiH nije dostavljen nalaz i mišljenje vještaka da li se osuđeni nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin može liječiti u BiH i može li putovati.
Sakib Mahmuljin - Foto: SRNA
Sakib MahmuljinFoto: SRNA

- Sud će nakon zaprimanja nalaza i mišljenja vještaka odlučiti o daljem preduzimanju zakonskih radnji - naveli su iz Suda BiH na pitanje Srne da li se može očekivati da se pravosnažno osuđeni Mahmuljin vrati ili bude izručen iz Turske i šta je na tom planu poduzeo Sud BiH.

Početkom avgusta u Sudu BiH rečeno je Srni da osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavještenju koje je dostavio njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj.

- S tim u vezi, Sud obavlja potrebne izviđajne radnje u pogledu navoda braniteljice, te će u daljem toku postupka upućivanja preduzeti adekvatne zakonske radnje - naveli su tada iz Suda BiH.

Sud je istakao da osuđenom Mahmuljinu u toku krivičnog postupka i sve do njegovog okončanja nisu bile izrečene mjere zabrane.

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Јedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.