latinica  ћирилица
30/09/2022 |  15:42 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Sergej Baburin: Pobjeda Dodika značajna za očuvanje patriotskih snaga na Balkanu

U pozadini borbe za oslobođenje ruskog svijeta od pošasti neonacizma i rusofobije, izuzetno je važno očuvanje pozicija zdravih patriotskih snaga na Balkanu koji nam je istorijski blizak. U tom kontekstu, od posebnog je značaja pobjeda Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske na predstojećim opštim izborima u BiH, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za ruski OSN ruski političar i naučnik Sergej Baburin.
Sergej Baburin (foto: osnmedia.ru / Aleksandr Borisov) -
Sergej Baburin (foto: osnmedia.ru / Aleksandr Borisov)

- Milorad Dodik personifikuje slovenski duhovni integritet. Zahvaljujući njegovoj politici danas postoji šansa da Srbi postanu most između Rusije i Zapada, a koji će omogućiti Evropi da bolje razumije Rusku Federaciju, a Moskvi da čuje evropske težnje - istakao je Baburin.

Baburin je naveo da je Dodik u odnosima sa Rusijom uvijek imao otvoreno srce i dušu.

- Zbog toga ga doživljavamo kao prijatelja, saborca, kao čovjeka za koga pravoslavna vjera nije obična fraza, već stanje duha - rekao je Baburin, koji je podsjetio i da se 1994. godine zatekao u Republici Srpskoj kao međunarodni posmatrač ruskog parlamenta.

Ističe da mu je drago da danas u liku Milorada Dodika imamo, kako je rekao, čovjeka koji je nepokolebljiv i istovremeno mudar.

- Iskreno mu želim puno sreće na izborima, a našoj braći Srbima iz Republike Srpske da što prije prebrode posljedice razaranja Јugoslavije. Sanjam da bismo zajedno mogli da pređemo na novi nivo naših odnosa, da krenemo u formiranje jedinstvenog saveza sa Bjelorusijom, Srbijom i drugim prijateljskim državama. Ove nade povezujem sa Miloradom Dodikom - kaže Baburin u intervjuu za ruski OSN.

Baburin je apelovao na javnost i političke lidere ističući da je dosta dvosmislenosti i dvoličnosti.

- Nemoguće je naći sredinu između dobra i zla. Danas su Milorad Dodik i ruski predsjednik Vladimir Putin vitezovi svjetlosti. Siguran sam da oni na svojoj strani imaju istinu i šansu da spasu čovječanstvo - poručuje Baburin.

U tekstu OSN-a se podsjeća da je Dodik 20. septembra posjetio Moskvu, te da mu je ruski predsjednik poželio uspjeh na izborima.

- Imate izbore i želim da vam poželim uspjeh, nadam se da će tako biti, nakon rezultata glasanja. Pozicija patriotskih snaga će, nadam se, biti ojačana, što će nam omogućiti da se dalje razvijamo. Plodonosnu i obostrano korisnu saradnju - istakao je tada ruski lider, podsjeća OSN.