latinica  ћирилица
01/10/2022 |  11:17 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Osveštan hram u Adi; Prisustvovali Cvijanović i Dodik (FOTO)

U banjalučkom naselju Ada osveštani su temelji hrama posvećenog Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu u banjalučkom naselju Ada.
Osveštanje temelja hrama u Adi; Prisustvuju Cvijanović i Dodik - Foto: RTRS
Osveštanje temelja hrama u Adi; Prisustvuju Cvijanović i DodikFoto: RTRS

Liturgiju je služio episkop banjalučki Јefrem koji je i osveštao temelje hrama uz sasluženje sveštenika i đakona Eparhije banjalučke.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Foto: RTRS

Vladika Јefrem je u obraćanju istakao da je većina banjalučkih naselja dobila svoje hramove, te da će to uskoro biti i u novom naselju Ada, koje raste i razvija se.

On je naveo da je Srpska pravoslavna crkva stigla na sve kontinente, tamo gdje potoji i samo jedan Srbin, i stara se da ne bude izgubljen i da nad njim ne bude izvršena asimilacija.

Vladika Јefrem je istakao da ne postoji nijedna civilizacija koja se nije razvijala zahvaljujući vjeri u Boga, blagodareći duhovnim snagama koje su iz nje proizilazile.

On je naveo da je srpski narod svu svoju istoriju vezao za crkvu i da bez nje nije mogao da postigne nijedan veliki istorijski uspjeh.

- Znali smo to i mi, ali i naši protivnici i zato su kroz cijelu istoriju rušili ono što su pravoslavni Srbi gradili. Ali, mi smo uvijek bili jači i poletniji, uvijek sa nadom i saznanjem da su graditelji nadmoćnniji nad rušiteljima - naveo je episkop Јefrem.

Osveštanju temelja hrama posvećenog Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu u banjalučkom naselju Ada prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: RTRS