latinica  ћирилица
03/10/2022 |  13:22 ⇒ 13:29 | Autor: TANЈUG

Nobel za medicinu švedskom genetičaru Svanteu Pebu

Švedski genetičar Svante Pebo dobitnik je Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu zbog njegovih otkrića u vezi sa genomima izumrlih hominina i ljudskom evolucijom, objavljeno je danas u Stokholmu.
Nobelova nagrada -
Nobelova nagrada

Nagradu je dodijelila Nobelova skupština švedskog Instituta Karolinska i novčani iznos je 10 miliona švedskih kruna, što je više od 900.000 dolara.

Nobelov komitet je saopštio da je Pebo "postigao nešto naizgled nemoguće", kada je sekvencirao prvi genom neandertalca i otkrio da se Homo sapiens ukrštao sa neandertalcima, prenio je Si-En-En.

Dokazi za njegovo otkriće prvi put su se pojavili 2010. godine, kada je Pebo pronašao metode kako da izdvoji, sekvencira i analizira drevni DNK iz kostiju neandertalca.

Zahvaljujući njegovom radu, naučnici sada mogu da uporede genome neandertalaca sa genetskim zapisima današnjeg čovjeka.

- Pebovo osnovno istraživanje dovelo je do potpuno nove naučne discipline - paleogenomike - naveo je komitet.

Dodaje se da otkrivajući genetske razlike koje razlikuju sve žive ljude od izumrlih hominina, njegova otkrića pružaju osnovu za istraživanje onoga što nas čini jedinstvenim ljudima.

Pebo je radio kao direktor Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju u Lajpcigu u Njemačkoj od 1997. godine i počasni je naučni saradnik u londonskom Prirodnjačkom muzeju.

Nagrada za medicinu otvara sedmicu objavljivanja Nobelovih nagrada - sutra će biti za fiziku, u srijedu za hemiju i u četvrtak za književnost.

Ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir biće objavljeno u petak, a za ekonomiju 10. oktobra.

Nobelova nagrada ustanovljena je da bi se odalo priznanje istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća, a prvi put je dodeljena 1901. godine.

Prošlogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su Dejvid DŽulijus i Ardem Patapoutian koji su otkrili receptore za temperaturu i dodir.