latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:30 ⇒ 04/10/2022 | 08:09 | Autor: RTRS

Cvijanović: Pokazali smo poštovanje prema građanima načinom na koji smo saopštavali rezultate (VIDEO)

Pokazali smo poštovanje prema građanima načinom na koji smo saopštavali rezultate jučerašnjih izbora, istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović u emisiji Specijal.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Djeluje mi da je sve ovo bio i unaprijed predviđen scenario. Svaka politika i svaka politička partija odgovora za svoje ponašanje - navela je ona.

Istakla je ne želi da komentariše druge, ali da du izbori poštovanje građana i njihovih birača.

- Ozbiljan pristup jedino je mjerodavan. Svaka partija je pokazala svoj pristup, a građani su to prepoznali - poručila je ona.

Što se tiče pobjede kaže Cvijanović, ona je očekivana, kao i sama pozicija SNSD-a.

- Znali smo sa čim raspolažemo, naša politika je djelovanje, uvijek smo bili sa našim narodom na terenu i to je sigurno dalo rezultata - naglasila je ona.

Cvijanović kaže da se aktivnost Dodika i nje ne zasniva na salonskoj politici da sjedite negdje i primate nekog u nedogled.

- Već na jako puno terenskih aktivnosti, odlazaka, ragovora, kao i djelovanja na terenu - poručila je ona.

Naglasila je da će ostati lojalna onome što su interesi Republike Srpske.

- To je oduvijek bila naša najvažnija politika i bitno je da postoji organska veza između onoga što radi srpski član Predsjedništva u Sarajevu i institucija u Srpskoj - kaže Cvijanović.

Što se tiče samog sastava Predsjedništva BiH, Cvijanović kaže da uvijek prvo polazim od toga da je izabrana od naroda u Republici Srpskoj i da zna šta su to pravila ponašanja.

- Apsolutno nosim odgovornost prema Republici Srpskoj, kao njenim građanima. Ne mislim da će to biti lak posao, znajući kakvi su to protukandidati ali oni su izbor nekih drugih građana i birani su na nekom drugom prostoru, a ja ne mogu da sporim taj dio - istakla je Cvijanović.

Poručila je da zna kako će se tamo ponašati.

- Znam zašto sam tamo i znam kako da odbranim Republiku Srpsku ukoliko bude ugrožena - dodala je ona.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Navela je da je ponovo u Predsjedništvu BiH Željko Komšić koji je i u prethodnom periodu djelovao kao drugi bošnjački član, što je kreiralo određenu atmosferu i davalo drugi ton radu Predsjedništva BiH.

- Bilo bi mnogo bolje i ležernije kad bi se sva tri člana Predsjedništva osjećala komotno - dodala je Cvijanović.

Ona je naglasila da mora postoji organska veza između onog što radi srpski član Predsjedništva BiH i drugih srpskih predstavnika izabranih na pozicije u BiH sa institucijama Srpske.

 - Svako ko odlazi na posao u Sarajevo ne smije da izgubi ni kontakt, ni vezu sa institucijama Republike Srpske - rekla je Cvijanović i naglasila da je politika SNSD-a lojalnost Republici Srpskoj, a da je Ustav predvidio sve ono što treba znati kako da se postupa u određenom momentu.

Izjavila je da je cilj imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske radi podrške vitalnom interesu Republike Srpske kojeg pokreće srpski član Predsjedništva BiH kako bi se taj veto potvrdio.

- Suština je imati mjesto gdje se odlučuje, a to je Narodna skupština Republike Srpske i da se njena uloga afirmiše - dodao je on.

Prema njenim riječima, kad god se ima veto i sa tim se dođe u NSRS, to predstavlja ispit političke zrelosti za sve političke subjekte koji su zastupljeni u Skupštini i svi snose odgovornost za svoje političko zastupanje.

Cvijanović je naglasila da dvije trećine poslanika u NSRS treba da budu sastavljene od odgovornih lica koja razmišljaju o Republici Srpskoj, a ne zato što ih je neko ubijedio da tamo budu ili se formalno nalaze u te dvije trećine.

- I spoljna politika BiH se mora vratiti u Predsjedništvo BiH. Do sada su u toj oblasti činjene razne zlupotrebe uzurpiranjem nadležnosti i promovisanjem nečega što je politika jedne partije ili jednog naroda - dodala je ona.

Cijeli Specijal pogledajte ovdje: