latinica  ћирилица
03/10/2022 |  22:25 ⇒ 22:55 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Vaskrs manastira Žitomislić" (VIDEO)

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba fotografija "Vaskrs manastira Žitomislić" koja predstavlja fotografsku retrospektivu života manastira, istoriju njegovog razaranja i obnavljanja.
Trebinje - otvorena izložba fotografija "Vaskrs manastira Žitomislić" - Foto: SRNA
Trebinje - otvorena izložba fotografija "Vaskrs manastira Žitomislić"Foto: SRNA

Izložba je upriličena povodom 30 godina od rušenja i 20 godina od početka obnove manastira Žitomislić, a prvi put otvorena je na dan Žitomislićkih mučenika 26. juna u muzeju manastira Žitomislić.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je novinarima da je značaj ove izložbe u tome što je manastir Žitomislić imao jednu od važnih uloga u duhovnom životu srpskog naroda na prostoru zapadne Hercegovine i doline Neretve, ali i cijele Hercegovine.

- Izuzetno je značajno vidjeti ne samo duhovni nego i fizički preporod manastira Žitomislić i zbog toga svi koji živimo na ovim prostorima treba da budemo ponosni, jer je on jedno od duhovnih i kulturnih središta - rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da će izložba u Muzeju Hercegovine biti otvorena u narednih deset dana.

Iguman manastira Žitomislić Danilo rekao je novinarima da je na izložbi predstavljeno nekoliko fotografija žitomislićkih mučenika, starih fotografija izgleda manastira prije rata, kao i fotografije koje svjedoče o rušenju, kao i fotografije sa osveštanja manastira Žitomislić 2005. godine.

- Danas je manastir Žitomislić prepoznatljivo mjesto ne samo za naš narod, nego i za turiste, poklonike, hodočasnike, ljude drugih vjera i nacija koji dolaze. Otvoren je i novi muzej koji svjedoči o bogatoj kulturi koju imamo i baštinimo - rekao je iguman Danilo.

Izložba "Vaskrs manastira Žitomislić" ranije je predstavljena u Nevesinju i Gacku, a biće organizovana i u Ljubinju.