latinica  ћирилица
07/10/2022 |  17:52 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Cvijanović: Otvorenost za razgovore, poštovati Ustav Srpske

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da će u Sarajevu, prije svega, poštovati Ustav Republike Srpske i pokušati da se dogovorom postignu rješenja za dobrobit cijele BiH.

- Otvorena sam za razgovore, za dobro postupanje sa svima, imajući u vidu da su moje obaveza i opredjeljenje da branim poziciju Republike Srpske u okviru svake odluke koja tamo treba da bude donesena - rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da u Predsjedništvu BiH ne smije da stanuje blokada ekonomskih i drugih projekata, kao što je bilo do sada, sa hidrocentralom "Buk Bijela", koja je zajednički poduhvat Srbije i Srpske, te najavom blokiranja kada je riječ o aerodromu u Trebinju.

Cvijanović je podsjetila da je blokada bila i kada je riječ o hrvatskim projektima kakav je Pelješki most, ali i na projektu koji je trebao da dovede gas do Rafinerije u Brodu.

- Od političkih opcija koje budu zastupljene zavisi da li ćemo promijeniti kurs samoubilačkih aktivnosti koje su do sada bile na sceni i preći na neku politiku koja će značiti: "Hajde da gledamo šta možemo u ekonomskom smislu da uradimo za naše građane, kako možemo da budemo, kao zajednička institucija BiH, servis entitetima" - rekla je Cvijanović za Radio Beograd jedan.

Istakavši da je vidljivo da BiH kaska u odnosu na cijeli region, Cvijanovićeva je kao dobar primjer navela Srbiju i njen način rješavanja određenih ekonomskih pitanja, trud da vodi dijalog sa svima i nastoji da izađe u susret potrebama građana.

Ona je naglasila da je Republika Srpska gradila i jačala svoje institucije imajući u vidu da prvo moraju da budu dovoljno jake da zaštite svoje nadležnosti, ali isto tako da ispoštuju potrebe svojih građana.

- Ponosna sam na ono što smo uspjeli da uradimo i da pokažemo konačno da smo najfunkcionalniji dio BiH - poručila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, Cvijanovićeva je navela da neće da daje ocjene unaprijed, da će se vidjeti kako sve funkcioniše, ali da može da bazira svoj stav na osnovu dosadašnjeg iskustva.

- Nemam baš neka prevelika očekivanja, ali vrijeme je pred nama, pa ćemo vidjeti - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je imala priliku da vidi vrlo "otrovne" inicijative Bećirovića koje su dolazile na račun Srpske.

Ona je naglasila da i kada je riječ o Željku Komšiću i njegovom djelovanju u proteklom mandatu kao članu Predsjedništva BiH ne očekuje neka prevelika pomjeranja nabolje.

- On je čovjek koji po stavu hrvatskog naroda nije njihov predstavnik...Јa se ne mogu u to miješati i govoriti, jeste ili nije, ali je očito da kažem to je takav doživljaj - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da i drugi mogu da grade svoje ocjene o njoj na osnovu onog što je do sada radila.

- Na osnovu mog dosadašnjeg političkog postupanja znaju da je meni prioritet Republika Srpska i da neću da prihvatim stvari, niti obaveze koje su na štetu Republike Srpske - rekla je Cvijanović.

Ona je pojasnila da srpski član Predsjedništva BiH mora da vodi računa o poziciji Republike Srpske i da sve što bude definisano kao spoljnopolitički cilj ili spoljnopolitička strategija mora da sadrži interese Srpske, te da ima pravo veta, a da u slučaju preglasavanja odluka ide na Narodnu skupštinu Srpske.

Ona je ponovila da će pokušati da dogovorom dođe do određenih rješenja imajući u vidu šta je njena uloga, pozicija i kakav je to ustavni kapacitet Republike Srpske.

- Zajednički organi su djelovali na način da nisu bili prijateljski raspoloženi prema svojim građanima, a kada to kažem mislim na građane Republike Srpske - rekla je Cvijanović i dodala da ta praksa treba biti prekinuta.

Ona je ocijenila da funkcionisanje zajedničkih institucija zavisi od spremnosti za dogovor tri strane, umjesto trčanja po stranim ambasadama, što neki rade.

- Treba da se okrenemo svojim partnerima u okviru BiH, da sjednemo i dogovorimo ono što je dobro za sve - poručila je Cvijanović.