latinica  ћирилица
15/10/2022 |  19:42 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Analitičari upozoravaju: Velika slučajnost da opozicija ima isti narativ, kao zapadne ambasade (VIDEO)

Analitičari upozoravaju da odluke CIK-a mogu dovesti do nestabilnosti u Repubici Srpskoj. Kažu da se tome ne nadaju samo predstavnici političkog Sarajeva, već i pojedini ambasadori zapadnih zemalja.
Izbori u Srpskoj - Foto: RTRS
Izbori u SrpskojFoto: RTRS

Da odluka CIK-a o ponovnom brojanju glasova i to samo kandidata za predsjednika Republike Srpske, potvrđuje da se BiH udaljila od Dejtona i da je potrebno što prije započeti dijalog i zaustaviti pravno nasilje, smatraju u Udruženju Veterana Republike Srpske, koji su pokrenuli kampanju pod nazivom "Samostalnost".

Јedino rješenje. Tako u Udruženju Veterana objašnjavaju pokrenutu kampanju širom Republike Srpske. Kako navode, nije riječ o otcjepljenju i radikalnim potezima, već pozivu na dijalog u BiH i ističu da se strani faktor, ali i političko Sarajevo, ne zaustavljaju u ponižavanju srpskog naroda. I postizborne igre CIK-a navode kao primjer kršenja Dejtona, koji je ključan za opstanak i normalno funkcionisanje BiH.

- Projekat "Samostalnost" znači poziv na dijalog u BiH. Ako ne možemo da postignemo u dijalogu i nađemo rješenje onda moramo mi u okviru Republike Srpske po slovu Dejtona i Ustavu BiH tražiti svoju slobodu odlučivanja. Smatramo da smo se daleko, svi zajedno udaljili od slova Dejtona i slova Ustava BiH. Evo konkretno i kada su izbori u pitanju - rekao je Duško Vukotić predsjednik Skupštine Udruženja "Veterani Republike Srpske".

A kada je riječ o izborima, nije samo domaća javnost zainteresovana za taj proces. Kako tvrdi ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, zainteresovanost su pokazali i ambasadori drugih zemalja, prvenstveno zapadnih. I oni su uoči izbora bili upoznati o anketama i sa nedostižnom razlikom u korist Milorada Dodika, kandidata za predsjednika Republike Srpske. Ipak, i pored analiza i rezultata, kaže Vranješ, željeli su drugačiji scenario.

- S druge strane bi vrlo rado destabilizovali i vidjeli probleme u Republici Srpskoj, jer ne žele oni da vide Milorada Dodika. Oni smatraju da mimo odluke i volje naroda da on treba da ode zato što oni tako kažu i misle da će time učiniti s ovom farsom oko CIK-a i raznoraznim nametanjima, misle da time destabilizuju Republiku Srpsku a s druge strane očekuju kooperativnost - kaže Vranješ.

I to kooperativnost za nivo BiH, ističe Vranješ, ali i pita zašto bi neko sarađivao kada je izraženo nasilje nad Ustavom, zakonima pa i izbornom voljom građana. Naglašava da BiH posljednjim postupcima, srlja iz problema u problem, koji bi BiH mogao odvesti u nestabilnost. Tako gleda i na želje stranaca, ali i pojedinih predstavnika opozicije, kada je riječ o željama za ponavljanjem izbora.

- Ovdje sistem na funkcioniše na principima pritiska nego na principima konsenzusa, na principima poštovanja Ustava, zakona i onoga što je propisano i za šta se Srpska usaglasila. Samo na taj način možemo da napravimo poredak. Izvan toga nastaje haos. U tom haosu građani ne reaguju u strahu nego rađa se inat - dodaje Vranješ.

Politički analitičar Aleksandar Pavić navodi da je riječ o poznatoj matrici i uvodu u obojene revolucije, kakvu je javnost mogla da vidi u zemljama Latinske Amerike, Bliskog i Srednjeg Istoka, ali i u Evropi kada su se pobjednici izbora proglašavani, bez reprezentativnog uzorka i stvarnih dobijenih glasova.

- Ovo sve što se radi sad, i ovo ponovno brojanje, to je potpuno nezakonito i nelegitimno ali to je sljedeći korak. Ako ne možemo da izvedemo onu prevaru, kao proglasili smo pobjedu, narod na ulici slavi onda ćemo da probamo preko CIK-a, preko političkog Sarajeva koji je pod kontrolom Zapada. Oni će da broje još 20 dana, u tih 20 dana oni drže neizvjesnost. Mogu da se dese nove stvari i radi se na tome da se destabilizuje politička scena Republike Srpske koliko god je to moguće - smatra Pavić.

Kontaminacija izbornog procesa, termin koji se dvije sedmice nakon izbora, najčešće može čuti u javnosti. Malo prostora izdvojeno je za analizu kontaminiranog političkog sistema u BiH. Upravo postojanja međunarodnih tutora, djelovanja ambsadora i specijalnih predstavnika, koji imaju završnu riječ o svim pitanjima i obesmišljavanje izbora i izlazak građana na birališta.