latinica  ћирилица
25/10/2022 |  12:52 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Srbi iz FBiH da pokrenu postupke ostavinskih rasprava

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća pozvao je Srbe izbjegle iz Federacije BiH da pokrenu postupke ostavinskih rasprava u mjestima prijeratnog prebivališta kako ne bi došli u situaciju da im FBiH bespravo oduzme imovinu.
Srpska imovna u FBiH - Foto: RTRS
Srpska imovna u FBiHFoto: RTRS

- Izbjegli Srbi iz FBiH treba u što većem broju da se prijave za Projekat "Zaštita imovinskih prava Srba u FBiH", jer će samo tako moći da ostvare svoja prava i zaštite svoju imovinu u tom entitetu - rekao je Puzigaća Srni.

On je naveo da se u FBiH vratilo svega tri odsto Srba, a najviše u opštine sa srpskom većinom - Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

- Veliki problem malog povratka Srba u FBiH predstavlja i činjenica da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara znatno smanjilo sredstva za povratak Srba u odnosu na povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku - ukazao je Puzigaća.

On je naveo da je o zaštiti srpske imovine u FBiH u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima Udruženja Srba iz opština bosanske Krajine u Federaciji BiH sa sjedištem u Beogradu koje je predvodio predsjednik ovog udruženja Dragan Divjak.

Divjak je ranije apelovao da Srbi rođeni na području FBiH hitno pokrenu postupke ostavinskih rasprava u matičnim opštinama, upozorivši da je u toku brutalna otimačina srpske zemlje i zatiranje svega srpskog.

Divjak je naveo primjer da je opština Sanski Most privredniku iz Tešnja na korištenje u narednih 99 godina dala 2.500 hektara srpske zemlje, a da pravi vlasnici u toj opštini nemaju prava ni da pitaju, a kamoli mogućnost da ostvare svoja prava.

Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH pokrenulo je Projekat "Zaštita imovinskih prava Srba u FBiH" koji se realizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.