latinica  ћирилица
09/11/2022 |  18:33 ⇒ 18:33 | Autor: SRNA

Ćosić: Politika ubijanja Srba dovela do toga da ih danas u Sarajevu nema

Nalogodavci i izvršioci zločina na Kazanima danas mogu biti srećni i zadovoljni jer je politika ubijanja Srba iz Sarajeva dovela do toga da Srba danas u tom gradu gotovo da i nema, izjavio je Srni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.
Ljubiša Ćosić - Foto: RTRS
Ljubiša ĆosićFoto: RTRS

Ćosić je istakao da o takozvanoj multietničnosti Sarajeva govori i činjenica da vlasti ovog grada na današnje obilježavanje nisu pozvali porodice ubijenih Srba na Kazanima.

- Nisu bili u stanju da na takvu vrstu obilježavanja pozovu ni nas koji institucionalno predstavljamo ljude koji su u tom periodu živjeli u Sarajevu i to govori o tome koliko je loša cijela ta priča - rekao je Ćosić.

On je napomenuo da je i dalje sporan broj žrtava, tekst na spomeniku, kao i sam spomenik koji su uradile gradske vlasti u Sarajevu, kao i da su jedine institucije koje štite Srpski narod u Republici Srpskoj i FBiH - institucije Republike Srpske.

Ćosić je izrazio i nadu da će se sarajevske vlasti probuditi iz onog sna koji je opisao Ivo Andrić, a koji govori o nemjerljivoj mržnji koju Sarajevo često ispolji prema svemu onome što je drugačije.

- U njihovom slučaju Srbi su imali drugačije viđenje i zato su se potrudili da ih eliminišu sa područja Sarajeva - naveo je Ćosić.

Bošnjački političari Sarajeva gotovo tri decenije skrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Na Kazanima, na području Starog Grada u Sarajevu, prošle godine otkriveno je spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

Predstavnici iz Republike Srpske ocijenili su tada da je spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava sramotan i nedostojan, te da se, iz poštovanja prema žrtvama, moralo bar navesti ko ih ubijao tokom 1992. i 1993. godine.