latinica  ћирилица
17/11/2022 |  18:00 | Autor: SRNA

Abazović: Graditi objekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Crna Gora ima ambiciju da gradi važne objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, izjavio je danas u Beogradu predsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović.
Dritan Abazović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr) -
Dritan Abazović (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr)

Abazović je na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti za razvoj obnovljive energije na zapadnom Balkanu" rekao da je energetika veoma aktuelna tema jer energetska kriza pogađa cijelu Evropu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

- Crna Gora ima ambiciju da gradi značajne energetske objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi na taj način eliminisala disbalans između proizvodnje električne energije i urednog snabdijevanja i da bi sebe brendirala kao zelenu destinaciju - rekao je Abazović.

On je naveo da je problem Crne Gore disbalans i to što u jednom periodu godine proizvodi električnu energiju, a u drugom dijelu je uvozi.

- To je za nas neprihvatljiv koncept jer većina naših gradova ima više od 250 sunčanih dana godišnje - rekao je Abazović.

On ističe da je cilj da se krene u izgradnju novih energetskih objekata jer posljednjih 40 godina nisu građeni značajniji objekti.

- Naša ambicija je da imamo veliku aktivnost na izgradnji novih energetskih objekata, solarnih elektrana, vjetroelektrana. Ideja je da za početak gradimo skladišta za tečni gas u Luci Bar sa mogućnošću izgradnje centrale koja bi proizvodila električnu energiju - rekao je Abazović.

On je pozvao na regionalnu saradnju kada je riječ o projektima u energetici.

Na skupu u Palati Srbija, u organizaciji ambasada Norveške u Srbiji i BiH, učestvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović, te ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.