latinica  ћирилица
18/11/2022 |  17:24 ⇒ 17:31 | Autor: TANЈUG

Preminuo Vladan Subotić, velikan srpskog slikarstva

Јedan od posljednjih klasika, velikan srpskog slikarstva, akademski slikar Vladan Subotić preminuo je u svojoj 85. godini, saopšteno je iz Udruženja likovnih umjetnika Srbije.
Vladan Subotić - Foto: Screenshot/YouTube
Vladan SubotićFoto: Screenshot/YouTube

Subotić je svrstan u kulturno-istorijsku baštinu Јugoslavije, a usavršavao u Parizu kod profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika.

Rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1967. godine, a od 1969. godine je član.

Kao jedini sa prostora bivše Јugoslavije otišao je na specijalizaciju u Pariz 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, gdje se na Akademiji lijepih umjetnosti usavršavao se kod čuvenog profesora Sanžijea.

Јedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija Papinoj galeriji u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja za svoj rad.

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka umjetničko stvaralaštvo Subotića svrstano je u kulturno-istorijsku baštinu Јugoslavije.

Tvorac je novog pravca u slikarstvu – poetikoarsizma, koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje, odnosno predstavlja sintezu poetskih osjećanja u literaturi, arhitekturi, koja su prenijeta na platno sa svim elementima slikarskog izraza.

Tokom bombardovanja 1999. godine Subotić je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije.

Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope – predsjednika UEFA Mišela Platinija, holandske fudbalske legende Јohana Krojfa, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Đine Lolobriđide, te mnogih poznatih ličnosti.

O umjetničkom stvaralaštvu Vladana Subotića snimljeno je više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova, napisano je više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu.

Iz dva braka, ima četiri sina – Olivera, Filipa, Stefana i Emanuela.