latinica  ћирилица
19/11/2022 |  12:43 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

U UKC-u Srpske kurs ultrazvuka za primjenu u hitnoj i intenzivnoj medicini (VIDEO)

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske organizovan je dvodnevni osnovni kurs ultrazvuka za 15 polaznika za primjenu u hitnoj i intenzivnoj medicini, a predavači su članovi Udruženja "Vinfokus" iz Slovenije.
U UKC-u Srpske počeo kurs ultrazvuka za primjenu u hitnoj i intenzivnoj medicini (Foto: UKC Srpske) -
U UKC-u Srpske počeo kurs ultrazvuka za primjenu u hitnoj i intenzivnoj medicini (Foto: UKC Srpske)

Urgentni centar UKC-a zbrinjava najugroženije pacijenete i zahtijeva stručan kadar koji će u najvažnijem trenutku i što brže, pružiti pomoć i spasiti život.

Radi pružanja kvalitetnije dijagnostike organizovano je medicinsko usavršavanje 15 ljekara.

Predavači su stručnjaci iz Slovenije, koji su dio svjetske interaktivne mreže.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je ova zdravstvena ustanova prvi internacionalni kolektiv u BiH u koji dolaze stručnjaci iz cijelog svijeta da edukuju zaposlene.

- Istovremeno i veliki broj zaposlenih u UKC-u je na raznim edukacijama u Evropi i svijetu - rekao je Đajić.

Načelnica Urgentnog centra Slavica Zeljković navela je da je edukacija obuhvatila ne samo ljekare i medicinske tehničare iz ovog centra, već i sve ljekare u UKC-u koji dežuraju i učestvuju u zbrinjavanju pacijenata.

- Edukacijom su obuhvaćeni ljekari koji rade reanimacije i zbrinjavaju najteže pacijente, gdje je svaki minut važan za ishod liječenja - rekla je Zeljkovićeva.

Predsjednik Ljekarskog udruženja "Vinfokus" Slovenija Vitka Vujanović rekla je da je planirano da saradnja bude dugotrajnija, te da pomognu kolegama u UKC-u.

Načelnik Urgentnog centra u Mariboru Gregor Prosen rekao je da je ovaj vid dijagnostike uobičajen u svijetu, te da ljekari u UKC-u uče o tome kako bi sprovodili svjetske standarde u toj oblasti.