latinica  ћирилица
21/11/2022 |  21:08 ⇒ 22/11/2022 | 11:12 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Šta je ostalo od izvornog Dejtona? (VIDEO)

Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum u kojem su sve tri strane izgubile nešto, ali dobile mir. Danas, 27 godina kasnije, sporazum je okrnjen, ali još osnova na kojem funkcioniše dejtonska BiH.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma je narodna pobjeda zato Republika Srpska mora ostati zagovornik slova, a ne duha Dejtona, kazali su u emisiji "Drugi ugao" profesori Pravog fakulteta, Radomir Lukić i Vitomir Popović.

Tumačeći svojevoljno Dejtonski sporazum, međunarodni, mahom zapadni faktor, godinama razvlašćuje Republiku Srpsku, ističe Lukić.

- Odlučujući momenat je bio onaj kada su počeli da nam otimaju nadležnosti i tek tada smo bili svjesni šta smo dobili. Imali smo svoju vojsku, svoju fiskalnu politiku i sve ono što nam je polako otimano, uglavnom silom ili izvana silom,a iznutra milom. Tek tada se vidjelo koliko smo mi dobili. I mi počinjemo grčevito da branimo ono što je od Dejtona ostalo - naveo je Lukić.

Istakao je najveći broj nadležnosti prenesen silom, uz upotrebu prinude.

Za Popovića, jedini način za opstanak BiH je povratak dogovoru koji je parafiran u Dejtonu.

- Moramo ići u pravcu da se vraćaju sve one nadležnosti koje po Dejtonu nisu pripadale zajedničkim institucijama BiH. Oni naravno nastoje da dođu do novih nadležnosti, u tom kontekstu treba posmatrati odluke Ustavnog suda u odnosu na poljoprivredno zemljište, u odnosu na šume, u odnosu na vode - rekao je Popović.

Dodao je da je to je najgrublje i najdirektnije kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nisu Republika Srpska i FBiH nastale u okviru BiH kao međunarodnog priznatog subjekta prava, nego je ta BiH nastala kao kompromis iz Dejtonskog mirovnog sporazuma tako što je Federacija unijela ono što je imala Vašingtonskim sporazumom, a mi smo unijeli svoju državnost koju smo imali 1992. godine. Moramo biti jako oprezni. Sve ono što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ne treba prihvatati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske - poručio je Popović.