latinica  ћирилица
24/11/2022 |  10:57 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Dodik: Međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoje rješenje, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku u Beogradu.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik i Aleksandar VučićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da je važno da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma i njeno rukovodstvo znau da je Republika Srpska ugrožena sa stanovišta svojih prava u BiH.

On je dodao da Srpska stoji iza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pruža mu snažnu podršku.

Rekao je i da bi u Banjaluci trebalo da bude održana zajednička sjednica vlada Repblike Srpske i Srbije, na kojoj će biti operacionalizovani dogovoreni projekti.

Dodao je da je dogovoreno da ta sjednica bude održana poslije formiranja Vlade Republike Srpske u prvoj sedmici decembra.

Dodik je rekao da će se u narednom periodu i dalje raditi na što većoj vrijednosnoj integraciji Srpske i Srbije kroz zajedničke programe u obrazovanju, kulturi i svemu što je omogućeno kroz proces specijalnih veza.

- Mi ćemo inicirati da u toku iduće godine i formalizujemo novu suštinu od tog oblika specijalnih veza koji je zadat Dejtonskim sporazumom - kazao je Dodik.

Dodik smatra da niko od toga ne treba da ima ikakvu bojazan.

- Radimo ono što jedan narod treba da čini i radi, da se integriše u svojim vrijednostima, nacionalnim pitanjima i to ne bi trebalo da ikoga zabrinjava - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su projekti o kojima je bilo riječi na sastanku sa Vučićem apsolutno prioritet zajedničkih napora Srbije i Srpske, koji idu za tim da se riješi ono što je dogovoreno.

Rekao je da se stvari usložnjavaju i da je došlo do naglog porasta cijena, što vrši pritisak i na odlučivanje i donošenje novih procedura.

- Bitna je podrška koju dobijamo vezano za opštine koje je Srbija ranije podstakla da se izvuku iz dosta teške situacije plasirajući određena sredstva - rekao je Dodik.

On je istakao da je Vučić na sastanku upoznat o kompleksnoj situaciji u BiH, koja nije riješena posljednjim izborima.

- U BiH postoji pat pozicija koja je veoma teško rješiva, koja se kamuflira intervencijama međunarodnog faktora u dijelu zanemarivanja suštine. A suština je u odnosu tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koja se urušava. Suština je u problemima blokada koje se najčešće dešavaju iz političkog Sarajeva za sve projekte - rekao je Dodik.

Što se tiče kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su važni za Republiku Srpsku, on je napomenuo da je Srpska blokirana u projektima Buk Bijela, aerodrom Trebinje, te gasovod ka Banjaluci.

Dodik je dodao da isto tako u FBiH još ništa nije učinjeno i nema odluka vezano za zajednički projekat auto-puta Beograd-Sarajevo, Sarajevo-Beograd.

- Želimo da obavijestimo predsjednika o tome. Republika Srpska već radi na tim trasama i riješila je gotovo sve imovinske pravne odnose na trasi od Rače do Brčko distrikta, a to radimo i od Višegrada prema Istočnom Sarajevu - naveo je on.

Dodik je rekao da još nema čak ni definitivni dogovor sa turskom stranom oko izvođenja tog puta jer FBiH nije uspjela da riješi ta pitanja.

- Sve je to nešto što treba zajedno da riješimo. Od predsjednika Srbije sam čuo da trebamo uložiti dodatne napore da se to i dalje kreće i da Srbija ostaje i dalje iza tog projekta uz sve izazove koje imamo u ovom trenutku - istakao je Dodik.

U Beogradu je danas održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.