latinica  ћирилица
24/11/2022 |  16:09 ⇒ 16:09 | Autor: SRNA

Đokić: RiTe "Ugljevik" - resurs koji je potreban državi

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" resurs potreban državi i izrazio uvjerenje da ovo preduzeće i u narednim godinama može da osigurava bezbjednost za sav elektroenergetski sistem u Republici Srpskoj.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Svi moraju shvatiti da je energetski razvoj Srpske moguć ukoliko svi na jednak način daju svoj doprinos - poručio je Đokić u Ugljeviku, na obilježavanju Svetog Stefana Dečanskog - Dana i krsne slave RiTE "Ugljevik".

Đokić kaže da se razvoj zasniva na dosljednoj primjeni politika koje određuje Vlada Republike Srpske, te ističe da će i ovaj kolektiv morati biti dio toga na još odgovorniji način.

- Nadamo se da se tehnički problemi koji su se u ovoj godini dogodili neće više ponoviti. Ovo je resurs potreban državi, ne jednom gradu, opštini i Vlada Srpske će dosljedno insistirati na primjeni politika", rekao je Đokić i najavio da će Vlada povećati odgovornost svih zaposlenih u RiTe "Ugljevik".

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović istakao je da je ovo jedna od najtežih godina za ugljevički gigant, ali da će uprkos tome preduzeće poslovati pozitivno.

- Potrebno je napraviti ozbiljne planove za njegovu revitalizaciju, kako bismo ovaj objekat imali što duže u upotrebi - rekao je Petrović i istakao da je izrađen sistem za odsumporavanje dimnih gasova i značajno unaprijeđen rad ovog sistema.

- Zainteresovani su mnogi ljudi, pa i Slovenci koji ovdje imaju arbitražni spor, da nastave ulaganje u ovaj projekat. To će biti tema narednih mjeseci, da se vide mogućnosti očuvanja postojećeg pogona i njegove vitalnosti, ali i mogućnosti za izgradnju zamjenskog bloka i nema razloga da se stane na tim planovima - rekao je Petrović.

Direktor Elektroprivrede Srpske izrazio je očekivanje da će uprava preduzeća, zajedno sa radnicima, raditi na unapređenju rada RiTe "Ugljevik" i u narednom periodu.

- Nastojimo povećati plate onim radnicima koji stvarno doprinose pogonskoj spremnosti ovog preduzeća i da ostvarimo veću dobit koja bi značila da je Vlada Srpske zadovoljna rezultatima ovog preduzeća - poručio je Petrović.

Preduzeće RiTE "Ugljevik" važan je dio energetskog sistema Republike Srpske i kao takvog potrebno ga je dodatno unapređivati i iskoristiti ogroman potencijal koji ima, istaknuto je u saopštenju preduzeća povodom obilježavanja slave.

Pozdravljajući goste, izvršni direktor za opšte i pravne poslove Slobodan Marković podsjetio je da u sistemu ERS-a, RiTE "Ugljevik" učestvuje sa 30 odsto, odnosno daje trećinu ukupne proizvodnje električne energije u Srpskoj.

"Bez obzira na veliki broj neplanskih zastoja u ovoj godini, zadržali smo lidersku poziciju u proizvodnji električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske - istakao je Marković.