latinica  ћирилица
24/11/2022 |  19:22 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Borelj: Dogovor u Briselu doprinijeće normalizaciji odnosa

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je dogovor Beograda i Prištine spriječio opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova i Metohije, te da se nada nastavku razgovora o francusko-njemačkom prijedlogu.
Žozef Borelj  (Foto:EFE/ Javier Lizon EPA-EFE/Javier Lizón) -
Žozef Borelj (Foto:EFE/ Javier Lizon EPA-EFE/Javier Lizón)

Borelj je istakao da su obje strane rekle da će ono što je ranije potpisano biti primijenjeno i da je dogovoreno da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je na konferenciji za novinare, nakon Regionalnog foruma Unije za Mediteran, rekao da se sada konačno može prebaciti fokus na ono što je najvažnije - "uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine".

Borelj je izrazio nadu da će, uz podršku međunarodne zajednice, biti nastavljeni i razgovori o prijedlogu koji ima punu podršku Njemačke i Francuske da bi se postiglo trajno riješenje u odnosima Beograda i Prištine.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastali su se juče u Briselu.

Sastanak je realizovan dva dana nakon što je propao pokušaj postizanja dogovora u pregovorima Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Borelj je ranije ukazao na Kurtijevu odgovornost za neuspjeh pregovora o odgađanju primjene plana u fazama o preregistraciji vozila na Kosovu i Metohiji.