latinica  ћирилица
28/11/2022 |  13:56 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom iz Nižnjeg Novgoroda

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog univerziteta "Lobačevski" iz Nižnjeg Novgoroda potpisali su danas na Palama sporazum koji će doprinijeti nastavku saradnje rusko-srpskog naroda, a podrazumijeva razmjenu asistenata, profesora, studenata, ali i učestvovanje u ljetnim školama i praksama.
Pale - Kulić - Kimajev - potpisivanje sporazuma - Foto: SRNA
Pale - Kulić - Kimajev - potpisivanje sporazumaFoto: SRNA

Potpisnici su rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i zamjenik prorektora za međunarodne djelatnosti naučnoistraživačkog Državnog univerziteta "Lobačevski" iz Nižnjeg Novgoroda Konstantin Kimajev.

Sporazum je potpisan u okviru Međunarodnog obrazovnog foruma "Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture", koji se održava na Filozofskom fakultetu na Palama, a prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

Kulić je istakao da je potpisivanjem ovog sporazuma prijateljstvo srpskog i ruskog naroda još jednom potvrđeno, napominjući da je ovo 12. sporazum o saradnji sa Univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

- Na Državnom univerzitetu u Nižnjem Novgorodu izučavaju se srpski jezik, istorija i kultura. Takođe, i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu se izučavaju ruski jezik, ruska kultura i istorija i to je samo potvrda dobrih prijateljskih, bratskih odnosa između ova dva naroda - izjavio je Kulić novinarima.

On je napomenuo da je saradnja rusko-srpskog naroda jako važna u ovim teškim vremenima, posebno kada se pokušava izvršiti falsifikovanje istorije.

Kimajev je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma koji će, kako je ocijenio, doprinijeti razvoju ruskog jezika, kao i razvoju prosvjetne saradnje između dva univerziteta i jačanju prijateljskih veza.

- Mi se obavezujemo da ćemo srpski jezik na Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu izučavati intenzivnije - poručio je Kimajev.