latinica  ћирилица
01/12/2022 |  11:47 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Izabrana tri potpredsjednika NSRS; U Domu naroda PS BiH četiri delegata SNSD i jedan SDS (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izabrali su srpske delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Četvoro je iz SNSD i jedan delegat iz SDS-a. Izvještaj će biti upućen Centralnoj izbornoj komisiji na potvrđivanje.
Sjednica Parlamenta Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Parlamenta Srpske (Foto: NSRS)

Poslanici su izabrali tri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz srpskog naroda, kandidat Socijalističke partije Petko Rankić, iz hrvatskog SNSD-ova Anja Ljubojević, iz bošnjačkog Mirsad Duratović, na prijedlog Pokreta za državu.

Četvrti potpredsjednik iz SDS-a biće izabran naknadno, jer ova partija nije dostavila prijedlog kandidata Narodnoj skupštini.

Sutra, na drugoj posebnoj sjednici parlamenta, poslanici će birati delegate Vijeća naroda Republike Srpske.

--------

Na Prvoj posebnoj sjednici izabrani su i članovi Administrativne komisije Narodne skupštine: Spomenka Stevanović, predsjednik, Biljana Petković, zamjenik predsjednika i članovi Denis Pijetlović, Denis Šulić, Aleksandar Trninić, Velibor Stanić, Kostadin Vasić, Đorđe Vučinić i Ramiz Salkić.

--------

NSRS usvojila je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U vezi sa tim poslanici su danas svojim glasovima odlučili da će delegati u navedenom domu biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

--------

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da su četiri srpska delegata u Domu naroda PS BiH veoma bitna jer u smislu entitetske zaštite mogu osporiti svaku odluku koja nije u interesu Srpske.

- Oni su u proteklom mandatu spriječili nekoliko pokušaja prenosa nadležnosti sa Srpske na nivo BiH. Nisu blokirali ništa, nijedan projekat u Federaciji BiH, iako su mogli - rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

--------

Poslanici su odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić i SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić.

On je rekao da su svi poslanici glasali, odnosno njih 83.

Komisija za izbor i imenovanje NSRS utvrđuje rezultate glasanja, a dodjelu mandata vrši Centralna izborna komisija BiH kojoj će biti poslat izvještaj o glasanju. 

Poslanik SNSD-a Denis Šulić rekao je da su za četiri delegata ove stranke iz reda Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali njihovi koalicioni partneri i partije sa sjedištem u Srpskoj, a ne "Pokret za državu".

 -----------

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će svi poslanici parlamenta imati pravo da glasaju kada je riječ o izboru pet delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija kaže da je obezbijeđena tajnost prilikom glasanja koje će biti tranparentno, a da ne bi bilo eventualnih zloupotreba cijeli proces biće kontrolisan, a glasački listići pečatirani na licu mjesta.

Poslanici SNSD-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Sredoju Novića, Snježanu Novaković Bursać, Radovana Kovačevića i Nikolu Špirića, Boška Tomića, kao i Danijelu Mrdu, Veljka Marića, Mladena Popovića, Nebojšu Šešliju i Miloša Lukića.

Poslanici SDS-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Želimira Neškovića, Tamaru Evđić i Stefana Ignjatovića.

Poslanici "Pokreta za državu" su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Vojina Mijatovića i Aleksandra Vukovića.

Poslanici PDP-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Nenada Vukovića, Dragana Milanovića i Јelenu Elčiju Јovanić.

Skupštinska tačka - izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske povučena je sa dnevnog reda, a o tome će sutra Kolegijum Narodne skupštine utvrditi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja nove posebne sjednice parlamenta Srpske.

- Centralna izborna komisija BiH juče je saopštila da rok, da bi bila pravosnažna odluka o listama u Vijeće naroda, ističe u ponoć, iako su liste Skupštine na vrijeme dostavljene - rekao je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i dodao da će posebna sjednica o izboru delegata za Vijeće naroda biti najvjerovatnije održana sutra, kada istekne ovaj rok.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH dostavila Narodnoj skupštini ovjerene kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda iz reda srpskog naroda.

Usvojen je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika.

Poslanici PDP-a Tanja Vukomanović i SDS-a Mirjana Orašanin položili su poslaničku zakletvu.

Oni su tokom prve posebne sjednice Narodne skupštine Srpske preuzeli mandat nakon što su ga odbili PDP-ov Draško Stanivuković, te SDS-ovi Milićević Đorđe i Petrović Ljubiša.

Predsjednik skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija rekao je da su mandati Vukomanovićevoj i Orašaninovoj dodijeljeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH kao sljedećim kvalifikovanim kandidatima na listama PDP-a i SDS-a.

Poslaničku zakletvu položio je i poslanik PDP-a Nebojša Drinić, jer to nije učinio tokom prethodne sjednice parlamenta Srpske.

-----------------

Na predloženom dnevnom redu je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Srpske.