latinica  ћирилица
01/12/2022 |  18:39 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Stevandić: Srpski delegati u Domu naroda radiće u interesu Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je na posebnoj sjednici da su četiri srpska delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH veoma bitna jer u smislu entitetske zaštite mogu osporiti svaku odluku koja nije u interesu Srpske.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Oni su u proteklom mandatu spriječili nekoliko pokušaja prenosa nadležnosti sa Srpske na nivo BiH. Nisu blokirali ništa, nijedan projekat u Federaciji BiH, iako su mogli - rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave o izboru delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da postoje ozbiljni problemi u izbornom sistemu u BiH, među kojima je i onaj da u Domu naroda većinu od pet čine - četiri.

- Prije je većina bila tri, što je normalno, ali je licemjerjem i inženjeringom napravljeno da većina od pet bude četiri - upozorio je Stevandić.

On je rekao da je, zbog problema u izbornom sistemu, Srpska često oštećena u pogledu blokade važnih investicija za Republiku poput izgradnje hidroelektrana, aerodroma, gasovoda i slično.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da sprečavanje izbora četiri delegata SNSD-a u Dom naroda parlamenta BiH nije uspjelo, iako su to raznim metodama pokušali različiti domaći i strani faktori.

On je istakao da je izborom SNSD-ovih delegata ispoštovana izborna volja građana, te da su se ova stranka i njeni koalicioni partneri na tom planu potpuno legitimno politički borili zarad interesa Srpske.

- Delegati treba da budu podrška srpskom članu Predsjedništva BiH i poslanicima u Predstavničkom domu parlamenta BiH - rekao je Žunić.