latinica  ћирилица
01/12/2022 |  12:31 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Konstitutivna sjednica novoizabranog saziva PD PS BiH

Konstitutivna sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabranog na oktobarskim opštim izborima u BiH, počela je danas u Sarajevu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici daju svečanu izjavu, a potom bi trebalo da budu izabrani predsjedavajući, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Na dnevnom redu je i izbor članova Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, koju čine po jedan predstavnik svakog političkog subjekta zastupljenog u novom sazivu.

Do izbora rukovodstva Doma sjednici predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Poslanici izabrani na opštim izborima 2. oktobra sertifikate Centralne izborne komisije BiH o izboru ranije su preuzeli i potpisali u sekretarijatu Parlamentarne skupštine, za razliku od ranije prakse kada su im na konstitutivnoj sjednici sertifikate uručivali članovi Komisije.

Prema rezultatima Opštih izbora, SNSD osvojio je šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Iz Federacije BiH osam mandata za Predstavnički dom BiH osvojio je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Željko Komšić - za građansku državu tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES - za nove generacije, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad.