latinica  ћирилица
01/12/2022 |  18:31 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Sramna Kurtijeva optužba na račun Republike Srpske (VIDEO)

U svojoj političkoj nemoći Aljbin Kurti traži alibi za neispunjavanje međunarodnih obaveza. Često ga nalazi u Republici Srpskoj, što je i sinoć pokazao gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji. Pored Republike Srpske, otrovne strijele usmjerio je i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Beogradu i Moskvi. Kurti plaši svijet Republikom Srpskom, a takve izjave su opasnost za region - odgovor je zvanične Banjaluke.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Da je Republika Srpska utemeljena na laži, samo je jedna od uvreda, za koju je Aljbin Kurti iskoristio medijski prostor, a nije se libio ni da je optuži čak za genocid. Republiku Srpsku naziva i oružjem Beograda, protiv cjelovitosti BiH.

- Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i mi znamo zapravo veoma dobro da to je što Srbija želi. Ali mi imamo gorko iskustvo iz Bosne i Hercegovine i veoma smo pažljivi da nedopuštamo da Srbija ne kopira taj model i na Kosovu - rekao je Kurti gostujući na N1 TV.

Upravo je takva tvrdnja, Kurtiju alibi što Priština nije ispunila obavezu iz Briselskog sporazuma da formira Zajednicu srpskih opština, a što opet nema nikakve veze s Republikom Srpskom, upozorava njen predsjednik Milorad Dodik. Podsjetio je da BiH, zbog stava Republkike Srpske, neće priznati samoproglašeno Kosovo. Kaže da će Srpska uvijek biti uz Srbiju kojoj pokušavaju da otmu dio teritorije.

- On ima velike probleme da dokaže svoj legitimitet on je još uvijek privremen, nstitucijom su nelegalni, medđnarodno nisu priznati. On je jedan običan folirant. Ovo je dio međunarodnog prava. Republika Srpska je dio međunarodnog prava na najvišem mogućem nivou u Ujedinjenim nacijama, potvrđeno je kroz Ustav i kroz Dejtonski mirovni sporazum - kaže Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

A ustavnost Republike Srpske, 9. januar i Dejtonski sporazum, kojim je Srpska dobila međunarodno priznanje, najviše i smetaju Kurtiju. Izgleda je Kurti zaboravio da Srbija nije jedina potpisnica Mirovnog sporazuzma i da je na njemu i potpis njegovog najvećeg saveznika - Amerike.

- Od povampirenog ustaškog fašizma i islamskog fundamentalizma . Boreći se za slobodu i ravnopravnost mi smo vodili odbrambeni rat. A na Kosovu i Metohiji koji su i dalje dio Srbije, zločinci UČK potpomognuti NATO fašistima pod firmom oslobodilačkog rata ubijajući nedužne srpske civile i rušeći srpske pravoslavne hramove, oslobađali su Srbiju, gle paradoksa, od sopstvenog naroda i zločinima prisvojili teritoriju koja im po Ustavu Srbije ne pripada - istakao je Dragan Kalinić bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Sa političirama poput Kurtija - Zapadni Balkan ostaće bure baruta, upozorava Kalinić.

- Sve dok se konačno ne shvati na geopolitičkom planu da ono što je dozvoljeno tzv. Kosovo, mora da bude dozvoljeno i Republici Srpskoj koja nije takozvana, nego međunarodno priznata - dodao je Kalinić.ž

A da je poređenje međunarodno priznate Republike Srpske i Kosmeta, vrhunac Kurtijevog licemjerja, smatra i bivši predsjednik Koordanicionog tijela za Kosovo i Metohiju, Nebojša Čović.

- Јedino ispravno i istinito što je Kurti rekao jeste da je jedini uspjeh NATO-a od 1945. godine, agresija na Srbiju i otimanje jednog dijela srpske teritorije, koji je do 2008. godine bio pod kontrolom međunarodne zajednice - kaže Čović.

Podsjetio je da je Kosmet od 2008. godine okupirani dio teritorije Srbije, a da iz Kurtijeve priče provejava strategija - neprekidno nasilje radi etničkog čišćenja.