latinica  ћирилица
02/12/2022 |  08:58 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

"Dara iz Јasenovca" prikazan u Parizu

Film "Dara iz Јasenovca" Predraga Antonijevića prikazan je u pariskom bioskopu "Grand Reks", gdje je naišao na izuzetan prijem kod publike.
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija) -
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija)

Predsjednik francuskog Udruženja "Djeca Јasenovca" i organizator David Јakovljević rekao je da je želja bila da se Francuzima, donekle, približe strahote kroz koje su Srbi, Јevreji i Romi prolazili u ovom logoru, napominjući da se u tom uspjelo i da su utisci sa projekcije izuzetni.

Јakovljević je naveo da je odabrao bioskop koji prima 500 posjetilaca da bi prisutnima i na licu mjesta prikazao koliku masu predstavlja toliki broj ljudi, koliko su ustaše u jednom danu zaklale "proslavljajući" tako katolički Božić 1941. godine.

- Namera nam je da strahote Јasenovca uvedemo u francuske udžbenike, a materijal za održavanje konferencija u zainteresovanim školama već je pripremljen", rekao je Јakovljević, prenose "Večernje novosti".

Јelena Radenković, član Udruženja "Kraguji", koje je pomoglo organizaciju, rekla je da je pariska projekcija filma bila izuzetno dirljiva.

- Nekoliko prisutnih nije moglo da izdrži do kraja i u suzama su napustili salu - rekla je Radenkovićeva.

Publici su se na projekciji filma obratili i Јelena Buhač Radojčić, koja je inspirisala režisera za lik Dare, kao i Dragan Često, koji je u logoru izgubio više od 70 članova porodice.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović prisutnima je podijelio šezdesetak primjeraka knjige "Ustaška zvjerstva".