latinica  ћирилица
02/12/2022 |  13:48 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske na oslobađajuću presudu Vikiću: Pravosuđe u BiH ne radi na pomirenju

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je danas žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu sudsku odluku kojom je Dragan Vikić oslobođen optužbi za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdila je Vikićev advokat Adna Dobojlić.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Podsjećamo, Sud BiH je 21. aprila prvostepeno oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, optužene za ubistvo pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Iz Srpske brojna reagovanja. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da je oslobađajuća presuda Vikiću nastavak sprovođenja teze da je srpski narod "agresorski i zločinački", a muslimani i Hrvati žrtve, te upozorio da se nastavak te prakse očekuje u još većem obimu.

- Ovo je jedan u nizu apsurda u pravosuđu BiH i ova teza se sprovodi i kroz pravosudni sistem. Haški tribunal je bio formiran, kao što smo se i uvjerili, da sudi samo Srbima, a takvu praksi je nastavilo i pravosuđe BiH - rekao je Ostojić.

Pravosuđe u BiH ne radi na pomirenju, što jasno pokazuje i odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, smatra predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac.

- Oslobađanje čovjeka koji je lično odgovoran za ubistva nedužnih vojnika u Sarajevu još je jedan znak da Tužilaštvo i Sud BiH pod politikom Bakira Izetbegovića i SDA rade na tome da se samo Srbi osude, a da se počinioci ratnih zločina druge ili treće strane oslobode ili dobiju neke minorne kazne - izjavio je Šehovac.

Šehovac je rekao da oslobađajuća presuda predstavlja poruku da Sud i Tužilaštvo BiH rade na razgrađivanju BiH, a ne na pomirenju.

- Sud BiH trebalo bi da pomiri narode koji su ratovali u građanskom ratu, a ne ponovo da zavađa. Јednostavno se osuđuju srpski zločini, dok se iz reda muslimanskog i hravatskog naroda oslobađaju - dodao je Šehovac.

Sud BiH želi da sačuva stereotip da su jedine žrtve u proteklom građanskom ratu u BiH bili Bošnjaci, a Srbi zločinci, izjavio je Srni drektor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Komentarišući oslobađanje Vikića, Kojić je rekao da Sud BiH nastavlja sa praksom oslobađanja bošnjačkih najviših vojnih i policijskih funkcionera za odgovornost za ratne zločine.

On je podsjetio da je zločin nad pripadnicima ЈNA u sarajevskom Velikom parku evidentiran u "Atlasu zločina" Republičkog centra, kao i da je to svojevrsna presuda svim zločincima kojima pravosuđe nije željelo da presudi i da ih osudi.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo još jednu u nizu sramnih presuda, čime s ponavlja praksa negiranja zločina nad Srbima, rekao je Srni predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Trnova Goran Timotija.

Timotija je naveo da je za porodice poražavajuća još jedna oslobađajuća presuda za direktne učesnike, koji su odgovorni po komandnoj odgovornosti, istakavši da im se morao dati odgovor šta se dogodilo sa njihovim najmilijim.

- Ponavlja se praska negiranja zločina koji su se događali i u proteklom ratu nad Srbima u Sarajevu - smatra Timotija.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je Srni da je potvrđivanje prvostepene oslobađajuće presude Vikiću jedna u nizu odluka koja potvrđuje opravdanost intencija da se preispita djelovanje pravosudnih institucija u Sarajevu.

- Srpske žrtve ne dobijaju nikakvu pravdu u institucijama na nivou BiH i zbog toga su potpuno opravdane intencije da se preispita djelovanje i rad takvih institucija da bi se dovele u sklad kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, inače će u BiH to i dalje biti kamen spoticanja i ne doprinosi zajedničkom životu i stabilizaciji odnosa - rekao je Župljanin.