latinica  ћирилица
02/12/2022 |  16:33 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH obesmišljena institucija; Srpska još spremnija i jača da sprovodi odluke (VIDEO)

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim i svojom odlukom ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, koje je Narodna skupština donijela u oktobru prošle godine.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

U prvim reagovanjima, najviši zvaničnici Srpske poručili su da je Ustavni sud BiH odavno obesmišljena institucija i da je Republika Srpska danas još spremnija i jača da sprovodi odluke sopstvenog parlamenta.

Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi neustavne odluke, na osnovu političkih, a ne pravnih kriterijuma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Ustavni sud BiH nelegalna, ali i obesmišljena institucija jer postoje stotine odluka ovog suda koje u Federaciji BiH nisu provedene.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopšteno je da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske i da Vlada čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Srpske, što će činiti i ubuduće.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da je Ustavni sud grobar BiH, te da je "gospoda iz Ustavnog suda BiH donijela niz odluka čija je izvorna nadležnost Republike Srpske".

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je poznato da je Ustavni sud BiH odavno prestao da sudi prema pravu i Ustavu, ali da je "počeo da zbija šale i priča viceve u svojim odlukama", što je, kako je naglasio, već prevršilo svaku mjeru.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da Republika Srpska brani Ustav BiH od Ustavnog suda BiH i to je "nevjerovatno u zemlji za koju je pitanje koliko će opstati".

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je da današnja odluka Ustavnog suda BiH o zakonima Republike Srpske ne iznenađuje, jer taj sud nakaradno i proizvoljno tumači Ustav BiH.