latinica  ћирилица
02/12/2022 |  17:33 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

Vulić: Nakaradno i proizvoljno tumačenje Ustava

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je da današnja odluka Ustavnog suda BiH o zakonima Republike Srpske ne iznenađuje, jer taj sud nakaradno i proizvoljno tumači Ustav BiH.
Sanja Vulić -
Sanja Vulić

Vulićeva je izjavila da u Ustavu BiH ne piše da nadležnost za lijekove i medicinska sredstva pripada institucijama BiH.

- Sve što ima veze sa Republikom Srpskom za njih je "neustavno". Ustav kaže da će Ustavni sud BiH štititi ovaj Ustav, a oni ga štite tako što ga nakaradno i proizvoljno tumače - rekla je Vulićeva.

Ona smatra da je poražavajuće da BiH očekuje kandidatski status za EU, a ima strane sudije u Ustavnom sudu i osobu koja se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

- Sa velikom pažnjom ću pročitati obrazloženje odluke kada bude dostupno, jer me zanima gdje su pronašli osnov za tu odluku - rekla je Vulićeva za Srnu, komenatarišući tvrdnju Ustavnog suda BiH da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi "nisu u skladu sa Ustavom BiH".

Vulićeva je istakla da je Ustavni sud BiH i do sada bio proširena kancelarija britanske i američke amdinistracije.

- Odluku o neustavnosti je vjerovatno napisao podnosilac zahtjeva, pravni ekspert, kako sebe naziva Šefik DŽaferović i poslao na verifikaciju, nazovimo sudijama u Ustavnom sudu BiH - zaključila je Vulićeva.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH odlučio je danas da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi nisu u skladu sa Ustavom BiH, te je donio odluku da ih ukine.