latinica  ћирилица
03/12/2022 |  08:52 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Može se ozbiljnije razmatrati ideja o smjeni članova CIK-a

Ideja o smjeni članova Centralne izborne komisije BiH može ozbiljnije doći u razmatranje, s obzirom da je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH verfikovana drugačija komopozicija većine, ocijenila je delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

- Vjerujem da će do toga i doći. Trenutni saziv CIK-a imenovan je na mandatni period od sedam godina. Oni su tek neke dvije godine na tim funkcijama. Prilikom pokretanja inicijative treba samo voditi računa da ne uđemo u sudske procese sa eventualno lošim ishodom - rekla je Bursaćeva.

Ona je ponovila da je stav SNSD-a, ali i činjenično stanje, da je trenutna postava CIK-a politički izabrana i da je nekompetentna.

- U to se uvjerila cjelokupna javnost, posebno nakon održanih izbora u oktobru i haosa kojem su bili izloženi na osnovu odluka CIK-a - rekla je Bursaćeva za Glas Srpske.

Iz HDZ-a BiH za Glas Srpske kažu da je prvi ispit već položen konstituisanjem Predstavničkog doma i izborom njegovog rukovodstva.

- Teško je sada govoriti koje prve poteze ćemo preduzimati. Sada nam predstoji prvo priča o formiranju Savjeta ministara - to nam je prioritet. Naravno o svemu ostalom, kao i o preduzimanju inicijative u vezi sa smjenom članova CIK-a razgovaraćemo sa strankama koje čine vlast na nivou BiH. Svi su nezadovoljni radom CIK-a i to pitanje definitivno će biti razmatrano - navode iz HDZ-a BiH.