latinica  ћирилица
03/12/2022 |  11:52 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Tegeltija: Odluka Ustavnog suda politička i na štetu Srpske

Ustavni sud BiH je svojom odlukom o Zakonu o lijekovima Republike Srpske po ko zna koji put izašao iz okvira Ustava BiH i donio čisto političku odluku na štetu Srpske i srpskog naroda, izjavio je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Ovaj put je otišao toliko daleko da u obrazloženju odluke kojom je Zakon o lijekovima Republike Srpske proglasio neustavnim, čak nije ni naveo kojem je tačno članu Ustava BiH ovaj suprotstavljen - rekao je Tegeltija za Srnu.

On ističe da Ustavni sud BiH to nije naveo zato što to nije ni mogao, jer nema nijedne takve odredbe u Ustavu BiH kojoj bi Zakon o lijekovima Republike Srpske bio suprotstavljen.

Prema tome, kaže Tegeltija, odluka Ustavnog suda nije definisala koja je to povreda Ustava BiH, nego je prosto izrekla konstataciju neustavnosti bez ijednog, makar formalno napisanog, pravnog osnova za to.

- To ovakvu odluku čini sramotom pravnog sistema BiH, kojom je Ustavni sud BiH postupio po političkoj instrukciji i donio političku, a ne pravnu odluku - istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ovakvo ponašanje i odluka Ustavnog suda BiH je nezabilježeno u evropskoj ustavno-pravnoj praksi.

- Nas ovakve odluke više ne mogu da iznenade jer je Ustavni sud BiH odavno postao politički alat i megafon politika, a ne nepristrasan i nezavisan sud koji sudi na bazi Ustava - rekao je Tegeltija.

Ustavni sud BiH donio je odluku da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, jer, kako je naveo, nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Odluku je Ustavni sud BiH donio po zahtjevu Šefika DŽaferovića, koji je podnio dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.