latinica  ћирилица
03/12/2022 |  18:08 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Njemačka stopirala odobreni projekat u Republici Srpskoj (VIDEO)

Zbog odluke Vlade Njemačke da stopira prethodno odobrenu donaciju od 220.000 evra, u pitanju je grijanje prostorija u kasarni Oružanih snaga BiH "Vojvoda Radomir Putnik" u Doboju.
Kasarna Doboj - Foto: RTRS
Kasarna DobojFoto: RTRS

Postojeća kotlovnica u kasarni je iz 60-tih godina prošlog vijeka, troši ogromne količine mazuta, time i novca.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je za RTRS da je sve bilo spremno da se tim i novcem grada Doboja kasarna priključi na gradski toplovod.

Međutim, Njemačka je odlučila da novac za projekat na teritoriji Republike Srpske preusmjeri u Visoko u FBiH.

Staru kotlovnicu iz vremena ЈNA, u dobojskoj kasarni pregazilo je vrijeme. Godišnje troši 120 tona mazuta, po trenutnoj cijeni oko pola miliona KM. Zbog dotrajalog sistema, gubi i do 30 odsto toplotne energije dnevno.

- Kotlovnica je starija i od mene, a ja sam 72 godište. Mi ne radimo vikendom, samo radnim danima - kaže Zoran Petrović, radnik u kotlovnici u kasarni.

Zato je ponedjeljkom u zimske dane najhladnije, kažu vojnici i zaposleni u dobojskoj kasarni. Očekivali su da će problem biti riješen nakon što je NATO najavio da će preko njemačke vlade donirati 220.000 evra za priključenje kasarne na gradsku toplanu.

- Od SR Njemačke bila he obećana donacija od 400.000 KM za priključenje na gradsku toplanu. Iskreno se nadam da će ta donacija uskoro biti realizovana - kaže Ernes Helek,  komandant kasarne "Vojvoda Radomir Putnik".

Ipak, neće! To su jasno dali do znanja u njemačkoj Ambasadi zamjeniku ministra odbrane Mirku Okoliću. A sve zbog, kako kažu, neprihvatljive retorike političara iz Republike Srpske, odnosno zbog protivljenja Milorada Dodika da kao srpski član Predsjedništva BiH da saglasnost za dolazak njemačkog ambasadora Tomasa Fičena u BiH. Dodik je više puta obrazložio da je Rezolucija njemačkog parlamenta, koja govori o ukidanju Republike Srpske, razlog za takav postupak.

- Naravno ja sam reagovao i rekao da to nije u redu, da je to podjela Ministarstva odbrane koje je cjelovito i djeluje na čitavoj teritoriji BiH. Nažalost, mi ta sredstva nećemo dobiti, tako nam je saopšteno, ta sredstva su igrom slučaja ili namjerno upravo u istom iznosu preusmjerena u Visoko - navodi Okolić.

Njemačka Vlada, a ni Ambasada te zemlje u Sarajevu nisu pojasnili svoje postupke koji za cilj imaju kažnjavanje Republike Srpske. Zapravo, desilo se suprotno. Oni koji najviše hvale Oružane snage, kao najuspješniju zajedničku instituciju u BiH, ruše je iz temelja i kažnjavaju njene pripadnike u kasarni u Doboju, i Srbe, i Bošnjake.

- Ne znam koga kažnjavaju. Ovdje je ispalo dobro za Republiku srpsku jer Grad Doboj ne mora da izdvaja oko milion KM koliko su mislili da izdvoje u korist priključenja kasarne na gradski toplovod. Mislim da se ovim kažnjavaju samo pripadnici Oružanih snaga - ističe Okolić.

Projektom priključenja kasarne "Vojvoda Radomir Putnik" na gradski toplovod bilo je predviđeno da, uz donaciju Vlade Njemačke, i Grad Doboj izdvoji skoro milion KM, ali dobra volja gradskih vlasti poništena je političkom odlukom Njemačke zbog koje će se pripadnici Oružanih snaga grijati uz muzejski eksponat kotlovnice, elekritrične grijalice i oblačiti više slojeva odjeće.