latinica  ћирилица
03/12/2022 |  21:39 ⇒ 21:54 | Autor: TANЈUG

Retrospektiva ranih filmova Lordana Zafranovića povodom 60 godina stvaralaštva

Retrospektiva ranih filmova istaknutog reditelja i scenariste Lordana Zafranovića, povodom 60 godina njegovog umjetničkog stvaralaštva, otvorena je večeras u Јugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo autora.
Lordan Zafranović (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ) -
Lordan Zafranović (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ)

Sve do 5. decembra, poštovaoci opusa slavnog reditelja uživaće u njegovim najranijim ostvarenjima.

Prije početka projekcije filmova, Zafranović je rekao da ima malu tremu pred otvaranje retropspektive njegovih ranih ostvarenja.

- U neku ruku to je nukleus mog stvaralaštva. Vjerujem da će publici biti interesantno da vidi te filmove. Posebno mi znači što se ta ostvarenja prikazuju u hramu filma kakav je Јugoslovenska kinoteka. Vezan sam za Beograd od sedamdesetih godina prošlog vijeka kada nisam mogao raditi u Zagrebu. Tada sam radio u Televiziji Beograd. Ovdje sam među svojima - rekao je Zafranović za Tanjug.

Kako je rekao, u svojim najranijim ostvarenjima ispitivao je izvor zla koje na kraju prodre u prelijepi pejzaž kao što su more, obala i kamen.

- Istraživao sam u tim filmovima kako dođe do zločina u u toj usijanoj atmosferi - istakao je Zafranović.

Direktor Јugoslav Pantelić na otvaranju večerašnjeg događaja istakao je da je Zafranović jedan od najvirtuoznijih reditelja jugoslovenskog filma koji je kamerom uspio da uhvati mnogo više od onoga što se pred njim doslovno odigrava.

- Kroz čitav svoj opus Zafranović se bavi univerzalnim temama , u kojima savršeno kombinuje metafizičko i istorisjko, a sve to oslikano u specifičnoj i lokalnoj pozadini Mediterana - rekao je Pantelić.

Prve večeri prikazano je sedam kratkih igranih i dokumentarnih filmova koje je Zafranović snimao još 60-ih godina - amaterski "Priča" (1963), "Dnevnik" (1964), diplomski "Nedelja" (1969) i drugi.

Uz kratkometražna ostvarenja, 4. decembra biće prikazan i dugometražni igrani film koji je Zafranović snimio tokom egzila u Češkoj 1995. godine ""Osveta je moja", a 5. decembra i televizijski film iz perioda Јugoslavije "Film o gostima i radnicima" (1977).