latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:16 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Saradnja dječijih klinika Srpske i Srbije (VIDEO)

Sporazumom o saradnji sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije i Univerzitetske dječije klinike "Tiršova" iz Beograda, Opšta bolnica u Bijeljini nastavlja praksu dobre saradnje sa zdravstvenim ustanovama u regionu.
Saradnja klinika Srpske i Srbije -
Saradnja klinika Srpske i Srbije

Ugovorom o saradanji sa dvije najveće dječije klinike u regionu, obezbjeđuje se najkvalitetniji nivo zdravstvene zaštite za najmlađe pacijente koji se liječe u bijeljinskoj bolnici.

Saradnja je definisana prvenstveno u oblasti hirurgije.

- Profesor Simić je eminentni dječiji hirurg koji se bavi plastičnom hirurgijom i koji operiše vrlo kompleksne mane i stanja iz domena plastične hirurgije - glave i vrata, što malo ko radi. Profesor Dučić operiše urođene mane, odnosno dječiji je hirurg i ortoped koji radi operacije koje niko ne radi ni u Banjaluci, čak ni u Sarajevu - rekao je Zlatko Maksimović, direktor ЈU Opšta bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina.

Sporazumom je predviđeno da eminetni dječji hirurzi iz Beograda, obavljaju teže operacije u bijeljinskoj bolnici, ali i da učestvuju u edukaciji domaćih ljekara:

- Mi smo jedna duša, jedno tijelo, jedna država i tako se i osećamo kad dođemo ovde. Bijeljinska Bolnica koja je po značaju, uspješnosti, uslovima i kvalitetu odmah iza UKC-a u Srpskoj. Ne znam sve bolnice u BiH, ali znajući je, sigurno je da je i po tome u vrhu - naglasio je Radoje Simić, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dječije klinike "Tiršova" iz Beograda, kaže da sarađuju sa Bolnicom u Bijeljini više od 20 godina.

- Pacijenti koji su upućeni na dječiju hirurgiju izuzetno su kompleksni. Kolega Lazić rješava većinu tih urođenih mana kod djece i urgentnih stanja i to radi besprijekorno - poručio je Dučić.

Doktor Mikajlo Lazić, specijalista pedijatrije i dječije hirurgije naveo je da bijeljinska bolnica i UKC u Banjaluci raspolažu i adekvatnim uslovima i stručnim kadrom, tako da se vrlo mali broj najmlađih pacijenata upućuju na liječenje u Srbiju. Rezultat je to, između ostalog, i dugogodišnje saradnje sa kolegama iz Beograda.