latinica  ћирилица
06/12/2022 |  09:44 | Autor: RTRS

Eko toplane: Svi kapaciteti u punoj snazi kako bi se obezbijedila uredna isporuka

Banjalučke Eko toplane saopštile su danas da ulažu maksimalne napore kako bi savladali sve izazove i isporučili toplotnu energiju potrošačima.
Eko toplane - Foto: RTRS
Eko toplaneFoto: RTRS

Iz ovog preduzeća navode da su svi raspoloživi kapaciteti u punoj snazi kako bi se obezbijedila uredna isporuka, a imajući u vidu stanje na dotrajaloj distributivnoj mreži.

- Velike oscilacije spoljnih temperatura u toku dana na početku grijne sezone kada je za oktobar ostvarena najviša srednja mjesečna temperatura u posljednjih 30 godina, izazvale su negativan efekat na uspostavljanje kontinuirane isporuke toplotne energije. Ovo je izazvalo i nemogućnost bržeg otkrivanja određenih nedostataka u radu distributivne mreže usljed mirovanja tokom dana na visokim temperaturama, a koje su najčešće izazivali kvarovi na kućnim instalacijama unutar objekata - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je zabilježeno i nekoliko značajnih kvarova na vrelovodima koji su doveli do obustave isporuke toplotne energije i to po nekoliko dana, te da su duži prekidi isporuke toplotne energije za određene dijelove grada uticali na ukupnu količinu proizvedene energije.

- S obzirom na to da je u prethodnim sezonama zabilježen izuzetno veliki broj kvarova na magistralnom vrelovodu ka naseljima Rosulje, Nova varoš i Paprikovac, te je ovo uzrokovalo česte, višednevne prekide za navedena naselja, tokom ljeta 2022. izgrađen je potpuno novi magistralni vrelovod ka navedenim naseljima, obezbijeđena je visoka pouzdanost funkcionisanja vrelovoda i ostvaren značajan korak ka boljem kvalitetu isporuke toplotne energije, te mogućnost priključenja novih korisnika u navedenim naseljima - ističu iz Eko toplana.

Iz ovog preduzeća navode da je ova investicija koštala oko 1,5 miliona KM, te da je na gradskoj distributivnoj mreži, tokom sezone remonta 2022. godine, ukupno uloženo 2,8 miliona KM, što, kako kažu, predstavlja rekordnu investiciju od osnivanja Eko toplana.

- Ovo privredno drutvo namjerava i dalje da radi sa maksimalnim angažovanjem kako bismo opravdali povjerenje naših korisnika - navode iz Eko toplana.

Podsjećaju da je početkom novembra ove godine registrovan veliki kvar na dijelu distributivne mreže kojim se snabdijeva naselje Paprikovac.

- Odlukom Eko toplana, nismo sanirali trenutni kvar, već smo imajući u vidu stanje ovoga dijela mreže i česte kvarove tokom prethodnih sezona, vlastitim ulaganjem od 200.000 KM uradili potpuno izmještanje trase iz privatnih posjeda na javnu površinu, u dužini od 140 metara, kako bismo trajno riješili ovaj višedecenijski problem i korisnicima obezbijedili komfor. Korisnicima koji nisu imali isporuku toplotne energije zbog ovog kvara, odobrene su bonifikacije, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije - navodi se u saopštenju.

Iz Eko toplana dodaju da je osim ovog kvara, zabilježen i kvar na magistralnom vrelovodu Borik u trajanju od dva dana, zbog kojeg je bila obustavljena isporuka za 20 odsto potrošača.

- Upravo ovi kvarovi su rezultovali velikim brojem poziva u Korisničkom centru Eko toplana, s obzirom na to da je prekid isporuke na Paprikovcu trajao od 1. do 8. novembra, zbog obima posla izmještanja trase i procesa dobijanja saglasnosti od nadležnih institucija Puteva Republike Srpske i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Iz Eko toplana kažu da je, zbog problema izazvanih svjetskom energetskom krizom, u predstojećem periodu neophodno zajedničkim naporima svih institucija, Grada Banjaluka, Šuma Republike Srpske, Elektroprivrede Republike Srpske i ovog preduzeća, pronaći zajedničko rješenje problema koji negativno utiču na poslovanje Eko toplana.

- U slučaju da se ne pronađe rješenje o pitanju naglog poskupljenja ulaznih energenata, Eko toplane će ući u problem nelikvidnosti, usljed čega menadžment ovog privrednog društva neće biti u mogućnosti da nastavi likvidno poslovanje - poručili su iz Eko toplane.