latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:29 ⇒ 17:39 | Autor: Agencije

Fon der Lejenova: Nadamo se da će BiH dobiti kandidatski status

EU mnogo intenzivnije radi na zapadnom Balkanu i nadam se da će BiH dobiti kandidaturu za članstvo u EU, rekla je danas Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije uoči početka Samita EU i zapadnog Balkana u Tirani.
Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, ilustracija) -
Ursula fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, ilustracija)

- Nadam se da će Savjet prihvatiti naš savjet da se BiH dodijeli kandidatski status i drago mi je da su Sjeverna Makedonija i Albanija u samom središtu pretpristupnog procesa. Konačno su se na zapadnom Balkanu pokrenule stvari - rekla je fon der Lejenova.

Ona je, međutim, ponovila stav EU da je na samim zemljama koliko će se brzo kretati ka članstvu, navodeći primjere zemalja kojima je za to trebalo nekoliko godina, a neke ni nakon više decenija nisu uspjele da uđu u EU.

Ona je rekla da Rusija i Kina pokušavaju da utiču na zapadni Balkan, ali da su najveći investitori iz EU, te je pozvala je zemlje zapadnog Balkana da same odluče na čijoj su strani.

Ona je na pitanje austrijskog novinara o problemu migracija koje prema EU dolaze sa zapadnog Balkana, istakla da je Austrija posebno teško pogođena ovim problemom.

- Vidimo da su se ilegalne migracije sa zapadnog Balkana utrostučile u odnosu na prošlu godinu. Migracije se jednostavno moraju dovesti u red, i mi tijesno sarađujemo s Austrijom na ovom problemu - rekla je ona.