latinica  ћирилица
06/12/2022 |  17:43 | Autor: SRNA

Saradnja u oblasti elektroenergetike Srpske i Norveške

Na sastanku ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima Norveško-bosanskog poslovnog udruženja i norveške kompanije "Emerdži" predstavljeni su potencijali za razvoj projekata solarnih i vjetro elektrana, uz mogućnost saradnje ove firme sa "Elektroprivredom Srpske" i privatnim kompanijama.
Petar Đokić sa predstavnicima norveške kompanije "Emerdži" - Foto: SRNA
Petar Đokić sa predstavnicima norveške kompanije "Emerdži"Foto: SRNA

Đokić je na ovom današnjem sastanku u Banjaluci rekao da Srpska raspolaže znatnim potencijalima za izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije.

Iz resornog Ministarstva su naveli da je sastanak sa predsjednikom Norveško-bosanskog poslovnog udruženja Јanom Moricom i potpredsjednikom za razvoj poslovanja kompanije "Emerdži" Ejalom Barazanijem organizovan da bi se konkretizovala saradnja između kompanija iz Srpske i norveških kompanija među kojima je i "Emerdži", koja je zainteresova za saradnju sa u oblasti elektroenergetike.

- Energetska tranzicija u kojoj aktivno učestvujemo moraće biti nastavljena, a mi svoju šansu vidimo u izgradnji velikih solarnih, vjetro i hidro elektrana koristeći više modela, pa i model javno privatnog partnerstva, uz maksimalno uključivanje domaćih privrednih subjekata - rekao je Đokić.

U izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije planirano je investiranje više milijardi evra.

Sastanku su, osim predstavnika više firmi iz Srpske koje posluju u oblasti elektroenergetike, prisustvovali i predstavnici Privredne komore i "Elektroprivrede Republike Srpske".