mtel
latinica  ћирилица
09/12/2022 |  12:03 | Autor: SRNA

Nakon dvije decenije direktan let iz Beograda za Kinu

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" danas je upriličen svečani ispraćaj aviona "Mihajlo Pupin" nacionalne aviokompanije Er Srbija na let za kineski grad Tjenđin.
Konferencija povodom prvog leta aviona Er Srbija za Tjenđin (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Konferencija povodom prvog leta aviona Er Srbija za Tjenđin (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Prvi let je najavljen za 14.10 časova, a njime će nakon više od dvije decenije ponovo biti uspostvavljena direktna avio-veza između Srbije i Kine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija zahvalna Kini na svemu što su dvije zemlje zajednički postigle u proteklom periodu, te iskreno ponosna na strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

- Uspostavljenje ove linije je pokazatelj da su velike stvari tek pred nama - rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare prije prvog leta.

Ona je navela da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom potpuni prioritet za Beograd.

Brnabićeva je ukazala na to da je uspostavljanje veze sa Tjenđinom praktično direktna linija sa Pekingom jer ta dva mjesta dijeli samo 30 minuta vožnje, dodajući da će to značiti nove velike investicije i turistički bum za Srbiju.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da joj je drago što je postignut zajednički cilj i uspostavljena direktna avio-veza između dvije zemlje.

- I prvi most koji su gradile kineske kompanije u Srbiji zove se po Mihajlu Pupinu kao i avion koji danas ispraćamo, a možda će uskoro biti i po Nikoli Tesli - rekla je ona i dodala da je kompanija Er Srbija zajednički junak borbe protiv pandemije virusa korona.

Usljed trenutnih ograničenja zbog virusa korona letovi između dva grada obavljaće se jednom sedmično i to od Beograda do Tjenđina petkom, a povratni od najveće luke u sjevernom delu Kine do srpske prijestonice nedjeljom, saopštila je ranije "Er Srbija".

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima "erbas A330" iz dugolinijske flote, a prosječno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Avio-karte već su u prodaji i mogu se kupiti po cijeni počevši od 649 evra po smjeru, odnosno od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.