latinica  ћирилица
09/12/2022 |  17:30 ⇒ 17:30 | Autor: SRNA

Ćurić: Iz Mostara poslati poruku mira

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je danas da, nakon pljačke i devastacije Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, treba poslati poruku mira da bi se situacija što prije stabilizovala.
Mirko Ćurić - Foto: RTRS
Mirko ĆurićFoto: RTRS

Ćurić je rekao da su svi u Mostaru opredjeljenja da se ne smije dozvoliti da pojedinci koji su devastirali hram odlučuju o sudbini većine i da je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić saglasan da 99 odsto stanovnika smatra da u tom gradu treba da žive i Srbi i Hrvati i muslimani, kao i svi ostali.

- Poruku mira treba poslati posebno kada se zna šta se sve dešavalo u Mostaru u posljednje vrijeme i treba gledati kuda ide većina - rekao je Ćurić, koji je sa ostalim zvaničnicima iz Republike Srpske i BiH prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiju u tom hramu nakon njegove devastacije.

Ćurić je rekao novinarima u Trebinju da je jasna poruka iz Mostara da su svi opredjeljenja da prostor treba da dobiju ljudi koji žele dobro Mostaru, bez obzira kojoj vjeri pripadaju.

On je podsjetio da je i gradonačelnik Kordić već pozvao da počinioci pljačke što prije budu pronađeni, da se hram što prije završi i da je najavio da će pozvati sve građane Mostara da u tome učestvuju, što će podržati i budžet grada i ostale BiH institucije.

Ćurić je naglasio kako sumnja da je u pozadini tog slučaja materijalna korist jer su dostupniji kablovi za struju ostali nepresječeni, a prekiuti su oni koji su osvjetljavali hram i omogućavali da radi zvonik i sat, što je, kako je rekao, radio neko ko nije laik, već veoma stručan.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru prije dva dana je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju. To je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj sveti hram.

U Sabornoj crkvi danas je, u prisustvu brojnih vjernika, vladika zahumsko-hercegovački i promorski Dimitrije uz sasluženje sveštenika iz cijele Hercegovine služio Svetu arhijerejsku liturgiju kao znak podrške pravoslavnima u Mostaru./