latinica  ћирилица
10/12/2022 |  16:41 ⇒ 18:04 | Autor: RTS

Vanredni izbori na sjeveru KiM odloženi za april

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je poslije sastanka sa političkim partijama rekla da su se dogovorili da vanredni izbori na sjeveru budu odloženi za april.
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

Vjosa Osmani je izjavila, poslije sastanka sa političkim partijama, da će tačan datum izbora na sjeveru biti objavljen danas ili sutra, nakon što se obavi i konsultacija sa organima bezbjednosti, prenose mediji u Prištini.

- Došli smo do zaključka da ih treba odložiti za april, tačan datum biće objavljen danas ili sutra. Imali smo punu saglasnost za mjesec april 2023. Svi predstavnici političkih partija su pokazali visoku odgovornost u odnosu na živote građana, koji moraju biti obezbijeđeni i zaštićeni po svaku cijenu. Uprkos činjenici da kosovska policija ima dovoljne kapacitete, kriminalne bande na sjeveru su uspjeli da uplaše građane i učešće bi bilo veće. Kako bismo osigurali što veće učešće, sigurnost građana i posmatranje od strane domaćih i međunarodnih organizacija, donijeli smo ovu odluku - rekla je između ostalog Osmani.

Više zapadnih zemalja pozvalo je ranije vladu u Prištini da odloži vanredne izbore u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, koje su vlasti u Prištni prethodno zakazale za 18. i 25. decembar.