latinica  ћирилица
10/12/2022 |  19:29 ⇒ 11/12/2022 | 07:42 | Autor: RTRS

Od Nove godine bez posebne republičke takse za preduzeća - dio ekonomskih reformi Vlade (VIDEO)

Od Nove godine biće ukinuta posebna republička taksa za preduzeća. Dio je to ekonomskih reformi Vlade, koje su počele prije nekoliko godina. Cilj je rasterećenje privrede. Ovim se budžet odriče oko deset miliona KM prihoda, koji tako ostaje poslovnoj zajednici.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Nenad Milinković vlasnik je drvoprerađivačkog preduzeća iz Banjaluke.

Zadovoljan je što će republička taksa biti ukinuta. Od Nove godine biće oslobođen plaćanja određenog godišnjeg iznosa, koji kaže nije bio velik za njegovu firmu, ali je to, smatra, dobra poruka poslovnoj zajednici.

- U pitanju je iznos od 120 KM na godišnjem nivou ali i to što neću morati razmišljati jesam li platio ili nisam mnogo mi znači. Nadamo se da će biti još sličnih olakšica pa će u zbiru biti značajna suma - ističe Milinković.

Umanjenje iznosa ove takse krenulo je prije dvije godine. Od tada u ukupnom iznosu poslovnoj zajednici Srpske ostajalo je nekoliko miliona KM po ovom osnovu.

- Efekat je bio u prvoj godini tri, u drugoj šest, i sad ćemo imati efekat od deset miliona KM - rekao je Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske ističe da je ranija naplata posebne republičke takse mnogo značila za budžet Srpske ali naglašava da sa praksom olakšice poslovnim subjekatima treba nastaviti.

Ekonomisti smatraju da će to u narednoj godini itekako biti značajan iznos za privredu Republike Srpske.

Podsjećamo, da su početkom prošle godine ukinute administrativne takse.

Određena preduzeća su oslobođena komunalnih naknada. Posebne republičke takse umanjivane su postepeno – prvo 30 odsto, ove godine 60 procenata, a od naredne godine biće potpuno ukinute.