latinica  ћирилица
14/12/2022 |  15:14 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Obilježeno 30 godina od pokolja Srba u Bjelovcu (VIDEO)

U Bjelovcu kod Bratunca služen je parastos za 109 srpskih civila i vojnika iz ovog sela, od kojih je 68 ubijeno na današnji dan 1992. godine.
Bratunac - obilježeno 30 godina od pokolja Srba u Bjelovacu - Foto: SRNA
Bratunac - obilježeno 30 godina od pokolja Srba u BjelovacuFoto: SRNA

Najmlađa žrtva bio je petnaestogodišnji dječak Čedo Miladinović, a ubijeni su i godinu stariji Slobodan Petrović, te sedamnaestogodišnji Milenko Vučetić.

Iz Organizacije porodica poginulih ističu da je apsurdno da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet o zločinu u Bjelovcu počinjenom prije 30 godina.

Bjelovac, selo na obali Drine prije 30 godina. Muslimanska vojska iz Srebrenice upala je i pobila gotovo sve mještane, a kuće popalila.

Slavka Matić, kojoj su zločinci ubili dvije kćeri i muža, pita da li su oni bili legitiman vojni cilj.

- Otišla sam rano da naložim vatru u obližnjoj školi. Muž i kćerke su ostali spavajući. Zapucalo je sa svih strana i u 10.00 časova sam saznala da mi je porodica ubijena i da sam ostala sama - ispričala je Slavka.

Svjedok zločina i uništenja podrinjskog sela je Brano Vučetić čiji su brat, otac i majka ubijeni, a on ranjen i odveden kao dIjete u srebrenički zatvor gdje je proveo 56 dana. Ranjen je od bombe koju su zlikovci bacili u sobu u kojoj su bila djeca i žene.

Na Drini su u zaleđu sela, pripadnici 28 divizije, napravili zasjedu. Tu su počinili veliki zločin . Ubijeno je 68 mještana.

Iz Organizacije porodica poginulih ističu da je apsurdno da u Tužilaštvu BiH uopšte ne postoji predmet o zločinu u Bjelovcu počinjen prije 30 godina.

U očima međunarodne zajednice projektovan je jedan scenario ratnih dešavanja, a to je da su Bošnjaci žrtve a Srbi zločinci, dok god se ne promjeni ta percepcija, u BiH nema suživota, kaže predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

- Ne šaljemo osvetničke poruke, ali tražimo da se srpske žrtve ne diskriminišu u pravosuđu BiH i da budu ravnopravne sa ostalim žrtvama. Nema pomirenja i prosperiteta u BiH sve dok žrtve budu diskriminisane i ne bude izjednačen odnos prema svima - istakao je Stevandić.

Porodice, preživjeli mještani i predstavnici opština Bratunac i Srebrenica kao i organizacije proistekle iz Odbrambeno -otadžbinskog rata položile su cvijeće u znak sjećanja na najveći podrinjski zločin u jednom danu.