latinica  ћирилица
27/12/2022 |  11:14 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Obilježeno 107 godina od internacije Srba u dobojski logor (FOTO/VIDEO)

Služenjem pomena i poglanjem vijenaca, u Doboju je obilježeno 107 godina od internacije Srba u logor, koji su u ovom gradu oformile austrougarske vlasti, a u kojem je bilo zatočeno više od 45 hiljada srpskih logoraša, od kojih 12 hiljada nije preživjelo.
Doboj - obilježavanje - Foto: RTRS
Doboj - obilježavanjeFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Srnu, da je tužna činjenica da su žrtve prvog organizovanog masovnog stratišta u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope, bila i nedužna djeca, srpska nejač iz BiH, Srbije i Crne Gore". Obaveza i dužnost kako sadašnjih, tako i budućih generacija je da nikada ne zaborave patnju i tešku sudbinu dobojskih mučenika, naglasio je predsjednik Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, potomci žrtava, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i brojni građani.

Doboj - obilježavanje

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević poručio je danas u Doboju na obilježavanju 107 godina od prvog transporta Srba u zloglasni austrougarski logor da srpski narod treba da bude jedinstven i da se, sjećajući se žrtava koje su pale za slobodu, bori za bolje sutra budućih generacija.

Kovačević je podsjetio na riječi predsjednika Srpske Milorada Dodika da za srpski narod nema slobode ni života, osim u svojoj državi.

- Zato je bitno da čuvamo našu Republiku Srpsku, jer je očigledno da su od turske okupacije, preko austro-ugarske okupacije, Prvog i Drugog svjetskog rata do raspada Јugoslavije uvijek svi kidisali na to da ubiju Srbe i da Srbi nestanu sa ovih prostora - rekao je Kovačević nakon polaganja vijenca na Spomenik žrtvama dobojskog kazamata kod željezničke stanice.

On je napomenuo da je jedini period kada su Srbi živjeli u slobodi onda kada si živjeli u svojim državama.

Kovačević smatra da nastojanja da Srbi nestanu sa ovih prostora nisu završena, te da na to ukazuju i dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali i u Republici Srpskoj.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić naveo je da je u Doboju u Prvom svjetskom ratu ubijeno i umrlo 12.000 nedužno stradalih Srba, od čega više od 2.000 djece, samo zato što su bili Srbi.

- Tokom istorije uvijek je stradao srpski narod. I danas se vodi rat, samo ne oružjem, i uvijek je protiv Srba, da nas je što manje. Zato je poruka da se ujedinimo i da stvaramo uslove da se bolje i ljepše živi, da omladinu obrazujemo, školujemo i da im omogućimo da ostanu ovde, jer nigdje bolje i ljepše im ne može biti nego tamo gdje su rođeni - rekao je Tomić.

Kroz logor je prošao 45.791 Srbin, pretežno deportovan sa područja zapadne Srbije, kao i Sarajeva, Sokoca, Rogatice, Goražda, Bileće i Trebinja.

Među logorašima su bila 16.673 muškarca i 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je oko 12.000 stradalo.