mtel
latinica  ћирилица
04/01/2023 |  12:25 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Šmit pisao zvaničnicima Srpske povodom 9. januara

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, poslao je danas pismo zvaničnicima Republike Srpske u kojem ih je upozorio da je proslava Dana Republike, 9. januara, kako je naveo neustavna i da ne simbolizuje multietničnost.
Kristijan Šmit - Foto: RTRS
Kristijan ŠmitFoto: RTRS

Pismo je poslano predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću, te predsjedniku Narodne skupštine Srpske Nenadu Stevandiću.

- Pišem Vam povodom najavljenog obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara. Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike Srpske neustavno. Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka BiH - navodi Šmit.

Ustavni sud BiH u svojoj je odluci, kaže Šmit, naveo da obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara "ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva".

- To ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije. Oba entiteta i distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele - ističe Šmit u pismu i dodaje da Dejtonski mirovni okvir "zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje".

Šmit u pismo navodi da bi odgovorni lideri iz svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivnosti.

- Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su temelj kamenac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH - dodaje Šmit na kraju pisma koje je upućeno i članovima Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.