latinica  ћирилица
05/01/2023 |  09:16 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Razvojna agencija: Unapređenje baze investicionih lokacija

Razvojna agencija Republike Srpske u 2023. godini ima u planu unapređenje postojeće baze investicionih lokacija kako bi krajnji korisnici imali potpuniju informaciju i mogli lakše donijeti odluku o potencijalnom investiranju, izjavio je u intervjuu Srni direktor RARS-a Marinko Đukić.
Razvojna agencija Republike Srpske - Foto: RTRS
Razvojna agencija Republike SrpskeFoto: RTRS

RAD NA DALjIM POVEZIVANjIMA SA INVESTITORIMA IZ SRBIЈE

Đukić je najavio i rad na daljem povezivanju investitora iz Srbije sa lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje imaju investicionu ponudu.

- Organizovaćemo bar jednu studijsku posjetu poslovnim zonama kako bismo iskoristili dobra iskustva koja Srbija ima u tom segmentu i nastaviti sa razmjenom dobrih praksi i u drugim oblastima - naveo je Đukić.

NASTAVAK PROGRAMA PODRŠKE NEZAPOSLENIM LICIMA STARIЈIM OD 50 GODINA

Đukić je istakao da će RARS nastaviti da podržava početnike u poslu kroz Akcelerator program, u čemu će kreirati vlastiti program podrške za nezaposlene osobe starije od 50 godina na osnovu odličnog iskustva iz projekta "eDigiStars".

On je rekao da program "eDigiStars", koji se sufinansira iz Dunavskog transnacionalnog programa, biti nastavljen i u 2023. godini zbog entuzijazma i motivisanosti koje su pokazali na obuci za sticanjem digitalnih vještina, iako je trebao biti završen 31. decembra 2022. godine.

Prema njegovim riječima, pilot-obuku koja je bila organizovana u Banjaluci u okviru ovog programa uspješno su završila 24 kandidata.

- Nastavićemo i sa programom podrške preduzetnicima sa poteškoćama u poslu. Naravno, tu je niz edukacija za poslovne subjekte, ali i lokalne institucije i organizacije s ciljem jačanja konkurentnosti i kapaciteta za upravljanje ekonomskim razvojem, koje ćemo realizovati kroz Evropsku mrežu preduzetništva i naše druge programe i projekte, a sve u skladu sa stvarnim potrebama privrede - naveo je Đukić.

ЈOŠ SE NE POVLAČI DOVOLjNO SREDSTAVA IZ MEĐUNARODNIH FONDOVA

RARS svoje brojne aktivnosti realizuje i u saradnji sa lokalnim zajednicama, razvojnim agencijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama koje se bave ekonomskim razvojem, čime istovremeno jačaju i njihovi kapacitete.

Đukić je kao jednu od ovih aktivnosti naveo obuku za identifikaciju, pripremu i sprovođenje razvojnih projekata, zato što na lokalnom nivou još postoji potreba za obukom kadrova koji će uspješnije upravljati projektnim ciklusom.

- To je važno jer još ne povlačimo dovoljno sredstava iz dostupnih međunarodnih fondova i to moramo promijeniti, naročito sada kad je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU - istakao je Đukić.

On je rekao da je do sada RARS organizovao i 32 ciklusa obuke širom Srpske koje je uspješno završio 581 polaznik iz 55 jedinica lokalne samouprave i više od 120 institucija i organizacija.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, lokalnim samoupravama i institucijama koje su učestvovale na našim obukama, do sada su odobrena 24 projekta čija je vrijednost 12,4 miliona KM - naveo je Đukić.

On je naglasio da je taj projekat 2022. godine dobio prestižnu nagradu Evropske asocijacije regionalnih razvojnih agencija - EURADA za najbolju praksu u kategoriji "Novi organizacioni modeli za razvojne agencije", dodajući da je na to posebno ponosan jer smo pokazali da i drugi imaju šta da nauče od nas.

RARS MOŽE PONUDITI KOMPLETNU USLUGU POTENCIЈALNIM INVESTITORIMA

Đukić je rekao da je Razvojna agencija Srpske u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti koje proizilaze iz nove nadležnosti, a to je promocija i realizacija ulaganja.

- Možemo da ponudimo kompletnu uslugu potencijalnim investitorima - informacije o uslovima poslovanja u Republici Srpskoj, procedurama, imamo kvalitetnu bazu lokacija za investiranje, bazu dobavljača sa značajnim brojem domaćih kompanija koje mogu biti pouzdani partneri potencijalnim investitorima - istakao je Đukić.

On je naveo i dobru saradnju sa lokalnim zajednicama, entitetskim institucijama, predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu i ambasadama BiH, kako bi se efikasnije razmjenjivale informacije i brže reagovalo na zahtjeve investitora.