latinica  ћирилица
18/01/2023 |  10:14 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Za unapređenje energetske efikasnosti 10 miliona KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da je za unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u ovoj godini planirano ukupno ulaganje od 10 miliona KM, kao i da će biti nastavljeno sprovođenje aktuelnih projekata u ovoj oblasti.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

 On je istakao da je sprovođenje mjera energetske efikasnosti opštedruštveni cilj i strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske, kako zbog ušteda na materijalnim troškovima za grijanje i električnu energiju i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, tako i zbog poboljšanja ukupnog privrednog ambijenta.

- U okviru projekta energetske efikasnosti koji se finansira iz grant sredstava Njemačke razvojne banke planirana je sveobuhvatna sanacija pet javnih objekata, a procijenjena vrijednost investicije iznosi od 7,5 do 8 miliona KM - rekao je Vipotnik u intervjuu Srni.

On je precizirao da se ovaj projekat bazira na unapređenju mjera energetske efikasnosti prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata, čime bi trebalo da se poboljšaju uslovi i komfor korisnika tih objekata.

Prema njegovim riječima, kroz projekat energetske efikasnosti koji se finansira iz grant sredstava Zelenog klimatskog fonda, biće uloženo 1,2 miliona KM.

Osim konkretnih aktivnosti na energetskoj obnovi objekata, Vipotnik kaže i da je planirano usvajanje Strategije obnove zgrada u Republici Srpskoj za period do 2050. godine.

- Usvajanjem ove strategije i ispunjavanjem obaveza, Vlada Srpske će iskazati i jasnu podršku razvoju domaće privrede koja se bavi proizvodnjom i snabdijevanjem materijala i opreme za obnovu zgrada, razvojem efikasnijih i karbon-neutralnih sistema za grijanje i hlađenje - istakao je Vipotnik.

NAЈVEĆI IZAZOV - SMANjENjE UTICAЈA KLIMATSKIH PROMЈENA

Govoreći o klimatskim promjenama, Vipotnik je naveo da se nameće potreba za korjenitim društveno-ekonomskim promjenama, kao i promjenama u ponašanju svakog pojedinca.

On je naglasio da će se u narednom periodu stvarati uslovi za efikasno korišćenje prirodnih resursa, uz niske emisije ugljenika, te forsirati socijalnu uključenost i jačanje regionalne saradnje na svim nivoima - od javnog sektora, akademskih zajednica, do preduzetnika i privrednih društava.

"Dio rješenja je u povećanju količine energije proizvedene iz obnovljivih izvora, uz što manje posljedice po životnu sredinu, a dio u povećanju mjera energetske efikasnosti. Zato ćemo, uz postojeće projekte u sferi energetske efikasnosti, nastojati da kreiramo i nove, odnosno da sagledamo mogućnost unapređenja energetske efikasnosti u stambenom sektoru, ali i razvoju i primjeni različitih mehanizama finansiranja mjera energetske efikasnosti u privatnom sektoru", rekao je Vipotnik.

On smatra da je neophodno i nadograđivanje jedinstvenog prostorno-informacionog sistema Republike Srpske, što podrazumijeva prikupljanje i unos prostornih podataka koji nedostaju i kontinuirano povećanje broja dostupnih vrsta operativnih baza podataka.

"Cilj je da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju unaprijedi pravni i regulatorni okvir iz svoje nadležnosti, stvori uslove za efikasno, efektivno i ekonomično upravljanje prostorom, zaštitom životne sredine i da ojača ambijent poslovanja i konkuretnost u oblasti građenja", rekao je Vipotnik.

SPRIЈEČITI BESPRAVNU IZGRADNjU KAO IZUZETNO ŠTETNU DRUŠTVENU POЈAVU

Vipotnik je napomenuo da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata donesen u posljednjem kvartalu prošle godine, te istakao da će resorno ministarstvo od jedinica lokalne samouprave tražiti podatke o rezultatima njegove primjene u prvih šest mjeseci od čega će zavisiti dalji koraci.

- Bespravna izgradnja objekata uništava prostor i onemogućava kvalitetno upravljanje ovim izuzetno važnim resursom. Nije isključivi cilj da se ozakone bespravno sagrađeni objekti, nego da se spriječi bespravna izgradnja kao izuzetno štetna društvena pojava - naveo je Vipotnik.

On smatra da je osim jačanja svijesti građana, neophodno pojačati angažman inspekcijskih organa u jedinicama lokalne samouprave.

Kada je riječ o unapređenju sistema za izdavanje dozvola kod izgradnje objekata, Vipotnik je naglasio da su stvorene zakonske pretpostavke i procedure za izdavanje građevinskih dozvola u elektronskim postupcima.

- Dok se ne uspostavi postupak e-građevinske dozvole sa elektronskim potpisom, građevinske dozvole se i dalje izdaju u klasičnoj, nedigitalnoj proceduri. Vjerujemo da će i pitanja koja nisu u nadležnosti Ministarstva, poput elektronskog potpisa, biti uskoro riješena, tako da ovu oblast možemo digitalizovati, što je u skladu sa programskom orijentacijom Vlade Republike Srpske - istakao je Vipotnik.

NE DOZVOLITI SKLADIŠTENjE I ODLAGANjE RADIOAKTIVNOG OTPADA NA TRGOVSKOЈ GORI

Govoreći o problemu skladištenja i odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na samoj granici sa Republikom Srpskom, Vipotnik je naglasio da je stav Narodne skupštine Srpske, ali i institucija na svim nivoima vlasti u BiH da se ne dozvoli izgradnja odlagališta u napuštenom vojnom objektu u Čerkezovcu, na samo 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una".

On je podsjetio da je Savjet ministara formirao ekspertski i pravni tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa ovom problematikom kojoj se mora pristupiti ozbiljno i vodeći se interesima više od 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Una.

- Želim da vjerujem da će Hrvatska prihvatiti naše argumente i u duhu dobrosusjedskih odnosa odustati od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na samoj granici, a ako ne, svoja prava ćemo zaštititi pred međunarodnim sudovima - poručio je Vipotnik.