latinica  ћирилица
23/01/2023 |  11:24 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Parijarh Porfirije od sutra u višednevnoj posjeti SAD

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije će od sutra do 5. februara boraviti u SAD i sastati se sa episkopima Srpske pravoslavne crkve na američkom kontinentu.
Patrijarh Porfirije (Foto: SPC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: SPC)

Patrijarh će do 28. januara posjetiti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti arhijerejski Sinod povjerio na duhovno staranje do potpune normalizacije tamošnjih prilika.

Patrijarh Porfirije će se na licu mjesta upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorjela u požaru na Vaskrs 2016. godine, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

U Njujorku će u petak, 27. januara, na Savindan, Njegova svetost prisustvovati i svečanoj proslavi Svetoga Save – patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u Njujorku, patrijarh će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom dijelu posjete, od 29. januara do 4. februara, srpski patrijarh posjetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gdje će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na sjevernoameričkom kontinentu.

On će prisustvovati i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata ovog fakulteta.

Planiran je i susret patrijarha sa episkopima SPC na prostoru Sjeverne, Srednje i Јužne Amerike u manastiru Nova Gračanica na Trećem jezeru.