latinica  ћирилица
28/01/2023 |  10:15 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Kajganić: Uvjeren sam da će Mahmuljin biti lociran i sproveden na izdržavanje kazne

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić rekao je da je uvjeren da će pravosnažno osuđeni Sakib Mahmuljin nakon raspisivanja Interpolove potjernice biti lociran, uhapšen i sproveden na izdržavanje kazne.
Milanko Kajganić - Foto: RTRS
Milanko KajganićFoto: RTRS

- Što se tiče predmeta Mahmuljina, Tužilaštvo BiH je dostavilo sve informacije koje su bile potrebne Sudu BiH - rekao je Kajganić komentarišući činjenicu da je nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio BiH po izricanju kazne od osam godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Kajganić je podsjetio da je Sud BiH donio naredbu za raspisivanje potjernice.

- Mi smo ubijeđeni da će osuđeno lice u narednom periodu sigurno biti locirano, uhapšeno i sprovedeno na izvršenje kazne zatvora - istakao je Kajganić.

On je napomenuo da je "30 godina nakon izvršenja navedenih krivičnih djela teško i dobiti odluke za određivanje pritvora odmah nakon donošenja osuđujuće presude".

- Međutim, isto tako sam ubijeđen da je teško očekivati da će osuđeni uspjeti da se krije od pravde duži period - dodao je Kajganić.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 29. novembra prošle godine crvenu Interpolovu potjernicu za Mahmuljinom. Za njim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Potjernica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila naredbu Suda BiH da za Mahmuljinom bude raspisana međunarodna potjernica, koja je unesena u sistem i postala dostupna svim zemljama članicama Interpola.

Sud BiH 28. novembra prošle godine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji je u aprilu osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

On je Sudu BiH trebao da pristupi 23. novembra kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne zatvora.